Dovleac la cuptor cu usturoi si ierburi

464

Dovleac la cuptor cu usturoi si ierburi

Preparare15 mins
Timp de gătire40 mins
Timp total55 mins
Fel de mâncare: garnitura, vegan
Cuvânt cheie: dovleac la cuptor, dovleac placintar, dovlecel cu usturoi, garnitura pentru fripturi, reteta ieftina, reteta simpla
Porţii: 4

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

  • 1 dovleac placintar, (aprox. 1,5 kg)
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita rozmarin
  • 1 lingurita cimbru
  • 1 lingurita salvie
  •  sare si piper dupa gust
  • 1 lingurita usturoi pisat
  • patrunjel tocat pentru ornat si servit

Mod de preparare

  • Incinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Pregateste tava cuptorului cu hartie pentru copt, unsa cu putin ulei.
  • Curatati si taiati dovleacul cubulete.
  • Intr-un castron mare, amestecati ierburile, uleiul, sare si piper.
  • Puneti dovleacul in castron, si amestecati bine cu mixul de ulei si ierburi. Cel mai bine este sa amestecati cu mana, pentru ca mixul sa ajunga pe toate partile dovleacului.
  • Transferati dovleacul in tava pentru copt, se aseaza intr-un singur strat pentru a facilita coacerea.
  • Dati la cuptor 20 de minute.
  • Cand timpul a trecut, scoateti tava si puneti usturoiul peste cuburile de dovleac. Amestecati cu o lingura metalica.
  • Dati din nou tava la cuptor pentru inca 15-20 de minute, sau pana cand dovlecul este moale si copt bine.
  • Scoateti tava de la cuptor, presarati patrunjel si sunteti gata de servit.

Dovleac la cuptor cu usturoi si ierburi, o garnitura delicioasa pentru fripturi, snitele sau chiftele. Dovleacul este o leguma foarte sanatoasa si ieftina.

Tips!
  • Pentru a decoji mai usor dovleacul, dati-l la microunde pentru 1 minut.
  • Nu sunteti obligati sa puneti atat de multe ierburi ca in reteta de mai sus, insa pentru un gust bogat, puneti cel putin 2 feluri.
  • Pentru aceasta reteta, nu folositi dovleac congelat, nu veti avea acelasi rezultat.
  • Pentru iubitorii de preparate picante, adaugati boia picanta.
  • Puteti inlocui uleiul de masline cu unt topit pentru reteta de mai sus de dovleac la cuptor cu usturoi si ierburi.
Principalele soiuri comestibile de dovleac
  • Dovleac placintar, cu forma lunguiata si gust dulce, ideal pentru placinte sau deserturi. Dovleacul placintar este cel mai popular soi care este cultivat in Romania.
  • Dovleacul american are forma rotunda, turtita la capete si este des intalnit peste Ocean, fiind folosit pentru sarbatoarea de Halloween. Si acest soi este comestibil, fiind potrivit pentru supe, placinte sau alte preparate.

Dovleacul contine, printre altele, luteina, beta-caroten, vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E si K, zinc, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan si fier. Este bogat in proteine si fibre si este o sursa excelenta de acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6.

Nu doar leguma se consuma in cazul dovleacului, ci si semintele. Cumparati variante fara sare sau arome, de preferat crude (nu prajite!). Semintele de dovleac sunt la fel de sanatoase ca si leguma din care provin si sunt un tratament foarte cunoscut pentru paraziti intestinali.

Va las aici si reteta mea de dovleac umplut cu ciuperci si carne tocata.

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close