Cartofi cu branza la cuptor
Echipament
- Cuptor
Ingrediente
- 900 g cartofi fierti si taiati cubulete
- 6 linguri unt topit
- 150 ml stock de pui sau apa
- 2 cani smantana lichida
- 1 ceapa tocata marunt
- sare si piper dupa gust
- 1/2 lingurita usturoi granulat
- 1/2 lingurita ceapa granulata
- 2 cani si jumatate branza cheddar razuita
- putin ulei
- patrunjel pentru ornat
Mod de preparare
- Incingeti cuptorul la 175 grade Celsius si pregatiti tava pentru copt, ungand-o cu ulei pe toate partile.
- Intr-un castron mai mare amestecati pana la incorporare cuburile de cartofi, ceapa, o cana de branza cheddar, smantana lichida, stock-ul de pui sau apa, condimentele si untul.
- Asezati mixul din castron in tava pentru copt.
- Presarati deasupra si restul de branza cheddar.
- Lasati la cuptor 40-45 de minute sau pana cand branza prinde culoarea aurie.
- Se presara patrunzel deasupra si sunteti gata de servit
Cartofi cu branza la cuptor, o reteta usoara si delicioasa. Preparatele la cuptor sunt cele mai potrivite atunci cand trebuie sa gatiti mult si rapid.
Cartofii au doar beneficii, dacă știi cum să îi consumi
Cartofii sunt asociati in special cu alimentele prajite, daunatoare si care ingrasa. Timp de secole au avut un renume chiar mai rau decat acesta: erau considerati otravitori. In acelasi timp, sunt unul dintre cele mai consumate alimente din lume. Insa la o analiza mai amanuntita, aceasta leguma s-a dovedit a fi chiar foarte sanatoasa, bogata in vitamina C, potasiu, magneziu, fibre si chiar antioxidanti. De ce sunt sanatosi cartofii?
- Cartofii mentin sanatatea inimii si controleaza tensiunea arateriala. Contin fibre, potasiu, vitamina C, vitamina B6, calciu si magneziu. Toate aceste substante echilibreaza tensiunea, scad valoarea totala de colesterol in sange, mentin sanatatea vaselor de sange si previn formarea cheagurilor.
- Cartofii regleaza digestia si ne pot ajuta sa slabim. Daca ii consumam de exemplu fierți, sub forma de salata cu legume crude, ne putem bucura din plin de continutul mare de fibre din cartofi. Cartofii au foarte putine grasimi si 0% colesterol si sunt suficient de satiosi, incat o portie mica ne poate tine de foame chiar si 4-5 ore.
- Si sistemul osos de bucura de efectele benefice ale substantelor din cartofi. Calciul, magneziul, fierul, fosforul si zincul mentin oasele sanatoase, imbunatatind densitatea acestora.
- Nu in ultimul rand, cartofii au un efect antiinflamator vizibil, fiind folositi cruzi, ca remediu pentru diferite dureri, entorse sau inflamatii. Bunicile noastre foloseau comprese cu cartofi cruzi rasi pentru a calma durerile in gat.
Cum sa mancam corect cartofi
Principala greseala pe care o facem in general este ca prajim cartofii si ii combinam cu carnea, si ea tot prajita. Indiferent de modul de preparare a acestor doua elemente, combinatia cartofi-carne este una greu de digerat. Ne poate cauza probleme digestive si ne poate ingrasa.
Pentru a satisface pofta de cartofi prajiti, se poate face apel la cartofii gatiti la cuptor. Cartofii pai la cuptor nu contin atat de mult ulei și nici nu sunt prajiti la temperaturi inalte. Sau poți fierbe cartofii partial, dupa care ii pui la cuptor, aromatizati cu rozmarin (sau cu alte condimente pe gustul tau: cimbru, oregano etc.)