Piept de curcan cu glazura de portocale

287

 

Piept de curcan cu glazura de portocale si rozmarin, la cuptor

Preparare30 mins
Timp de gătire2 hrs 30 mins
La marinat3 hrs
Timp total6 hrs
Fel de mâncare: fel principal
Cuvânt cheie: carne de pasare, curcan marinat, glazura de portocale, masa festiva, piept de curcan, reteta cina
Porţii: 8

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

Pentru marinada

  • 3 l apa
  • 350 ml suc de portocale 100%
  • 50 g sare
  • 65 g zahar brun
  • 2 crengute de rozmarin
  • 2 linguri piper boabe
  • 2 foi de dafin
  • 2 catei de usturoi, zdrobiti
  • 4 cuburi de gheata
  • 1 piept de curcan (3kg)

Pentru glazura

  • 65 g marmelada de portocala
  • 60 ml suc de portocale, stors
  • 2 linguri miere
  • 1 lingura mustar de Dijon
  • 2 lingurite usturoi pisat
  • 2 crengute de rozmarin

Pentru copt

  • 235 ml vin alb sec sau stock de pui

Pentru sos

  • 45 g faina
  • 1 l stock de pui
  • 1 lingura otet de mere

Mod de preparare

  • Facem marinada. Intr-o oala mare dam la fiert apa, sucul de portocale, sare, zahar, rozmarin, piperul, foi de dafin, usturoi.
  • Indepartam oala de pe foc si lasam la racit 20 de minute.
  • Punem cuburile de gheata si mai lasam 10 minute, acoperit.
  • Puneti pieptul de curcan si dati oala la frigider cel putin 2 ore sau lasati-o peste noapte.
  • Cand timpul a trecut, ne apucam de glazura. Intr-o oala de sos amestecam marmelada, sucul de portocala, mierea, mustarul, usturoiul, rozmarinul.
  • Dam la fiert, la foc mediu. Cand a inceput sa fiarba, se opreste focul si se lasa la racit, complet, apoi indepartam crengutele de rozmarin.
  • Incingem cuptorul la 215 grade Celsius.
  • Ungeti un gratar cu putin ulei si asezati-l in tava. Astfel sucul carnii se va scurge in tava.
  • Scoateti pieptul de curcan, clatiti-l de marinada si uscati-l bine cu prosoape de bucatarie.
  • Puneti vinul alb in tava si pieptul pe gratar, cu pielea in sus.
  • Dati la cuptor 30 de minute.
  • Cand timpul a trecut, reduceti temperatura la 165 de grade si ungeti pieptul cu glazura.
  • Pieptul se va unge la fiecare 30 de minute cu glazura.
  • Acesta va mai sta in cuptor inca o ora si jumatate, sau pana cand termometrul indica temperatura de 75 de grade, in interiorul carnii.
  • Cand este gata, pieptul se aseaza pe un tocator de lemn si se inveleste cu folie de aluminiu. Lasati la odihnit 20 de minute.
  • Pentru sos, scurgeti sucul din tava intr-o oala mica si incalziti-l la foc mediu.
  • Puneti faina putin cate putin, amestecand in continuu pentru a nu se crea cocoloase.
  • Turnati si stocul de pui.
  • Lasati sosul la fiert pana cand acesta se ingroasa usor, 10-15 minute.
  • Opriti focul, puneti otetul si amestecati. Pastrati la cald pana la servire.
  • Taiati pieptul de curcan, felii, asezati-l pe un platou, puneti sosul in boluri mici si sunteti gata de servit.
  • Pofta buna!

Piept de curcan cu glazura de portocale si rozmarin, la cuptor. O cina indrazneata si delicioasa pentru intreaga familie.

Daca vrem sa prepara retete cu carne de curcan si sa avem si succesul sperat cu ele, se recomanda sa fragezim corect carnea inainte de preparare. O carne de curcan atoasa, greu de mestecat va transforma mancarea intr-una nereusita, indiferent cat de creativi ne-am dorit sa fim.

Carnea de curcan nu este atat de frageda precum cea de pui, insa are o textura mai bogata si nu este atat de fada. Putem folosi, in diferite retete culinare, pieptul, atat de sarac in calorii sau pulpele, care contin grasimi sanatoase. Din aripi si carcasa se pot prepara ciorbe sau racituri savuroase.

Fragezirea chimica a carnii de curcan se poate realiza:
  • prin utilizarea unor substante acide. Insa este recomandat sa nu folosim lamai sau otet (ca in cazul carnii de porc sau vita).  Folositi ingrediente cu actiune mai blanda, precum iaurtul sau chefirul. Se realizeaza din acestea un bait pentru carne, la care se pot adauga si condimente, plante aromate, usturoi etc. Carnea se lasa la fezandare maximum doua ore.
  • prin utilizarea unor substante bazice, precum bicarbonatul de sodiu. Se folosesc aproximativ doua lingurite de bicarbonat/kg de carne. Acesta se presara peste carnea de curcan si se lasa sa actioneze jumatate de ora. Apoi se spala si se poate gati.
  • Carnea de curcan se poate fragezi si cu ajutorul enzimelor. Vinul alb, portocala si sucul de ananas sunt variante foarte potrivite pentru acest tip de carne delicata. Se lasa in marinada cel putin 2 ore.
  • Daca vrem sa preparam un curcan umplut, e mai dificil sa aplicam metodele de fragezire prezentate mai sus. Insa, il putem „inveli” in feliute subtiri de bacon inainte de a-l baga la cuptor. Grasimea este o metoda de fragezire la fel de eficienta!

Carnea de curcan este foarte versatila. Putem prepara piept de curcan cu glazura, sandvisuri, aperitive, ciorbe si supe, tocanite, se poate face si intreg, la cuptor, cu garnitura de fructe – sos de portocale sau fructe uscate (caise, prune, nuci), cu gutui sau fructe confiate. Este bun fiert, fript sau afumat. Trebuie doar sa-l gatim corect si iese delicios!

Alte retete cu carne de curcan:

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close