Cum se face cafeaua irlandeza

78

Cum se face cafeaua irlandeza?

Preparare15 mins
Timp total15 mins
Fel de mâncare: Bauturi
Bucătaria: irlandeza
Cuvânt cheie: cafea cu wisky, cafea irlandeza, cum se face cafeaua irlandeza, irish coffee, reteta cafea irlandeza
Porţii: 2

Echipament

  • Mixer

Ingrediente

  • 125 ml smantana lichida pentru frisca 35%
  • 2 linguri zahar
  • 250 ml cafea facuta (expresso lung, cafea la filtru, ibric, la alegere)
  • 90 ml wisky
  • 30 ml amaretto
  • fulgi de ciocolata sau 1 plic de nes

Mod de preparare

  • Puneti smantana lichida intr-un castron, adaugati o lingura de zahar si mixati pana cand obtineti o frisca tare.
  • Adaugati peste cafea o lingura de zahar, wisky si amaretto. Amestecati.
  • Impartiti cafea in 2 pahare pentru frappe.
  • Puneti frisca deasupra si presarati fulgi de ciocolata sau nes deasupra.
  • Enjoy!

Cum se face cafeaua irlandeza? Care sunt ingredientele si pasii de urmat pentru irish coffee? Gasiti totul in articolul de aici.

Irish Coffee – o băutură delicioasă pe care o poți bea pentru a sărbători un eveniment important sau pentru a încheia o zi lungă. Trebuie să știi să prepari această băutură pentru a te bucura de gustul ei delicios. Dacă o vei prepara greșiy va deveni exagerat de dulce și lipicioasă.

Irish Coffee sau cafeaua preparată în stil irlandez, a fost adusă în Statele Unite la începutul anilor 1950, unde a fost reacreată la Buena Vista Cafe în San Francisco la cererea scriitorului Stanton Delaplane.

Deși din acel moment băutura a devenit populară, nu a fost inventată în San Francisco. În 1943 (sau 1942 conform unor surse), Joe Sheridan a inventat primul cocktail, la cafeneaua sa dintr-un aeroport din Limerick, Irlanda.

Acestuia i s-a cerut să pregătească o băutură pentru a revigora un grup de pasageri care încerca să ajungă la New York. Când a fost întrebat dacă acea cafea era Braziliană, el a răspuns cu “nu”. Era “cafea irlandeza” și așa i-a rămas numele.

Irish coffee conține:
  • Cafea – se poate folosi chiar și espresso. Este recomandat însă să se utilizeze cafea clasică, pentru că espresso este o băutură foarte aromată.
  • Îndulcitor – este esențial, indiferent dacă ești obișnuit să bei cafeaua dulce sau nu. Îndulcitorul nu este folosit doar pentru aromă, ci și pentru a menține frișca plutitoare. Unele rețete folosesc zahăr alb, în timp ce altele folosesc zahăru brun, melasă sau o combinație de indulcitori.
  • Whisky – ingredientul principal al acestei băuturi este whisky-ul irlandez. Îți recomand să folosești whisky Jameson.
  • Frișcă – cafeaua irlandeză fără frișcă nu este la fel de gustoasă. Totuși tipul de frișcă utilizat poate varia de la o rețetă la alta. În general, dacă vei folosi cafea foarte fierbine și frișcă cu un conțin ridicat de grăsimi, bătută bine, vei avea mari șanse să prepari un Irish Coffe cu frișcă plutitoare.
Există mai multe versiuni ale acestei băuturi populare. Iată câteva dintre ele.
  • Rețetă Baileys – în această rețetă se folosește Baileys Irish Cream în loc de whiskey și este mult mai dulce.
  • Rețetă Buena Vista – această versiune, numită după restaurantul din California care a făcut populară băutura Irish Coffe, folosește două cuburi de zahăr ca îndulcitor și este acoperită de frișcă bătută ușor.
  • Rețeta Kahlua – aceasta este foarte simplă, conține: lichior Kahlua, cafea fierbinte și Irish Whiskey sau Baileys. Pentru un plus de aromă, se pune deasupra frișcă cu fulgi de ciocolată.
  • Irish Cream Coffee – în această rețetă se folosește jumătate de Whisky irlandez și jumătate de Baileys. Deasupra se pune o cireașă Maraschino pentru un plus de culoare.

Daca v-a placut reteta de astazi, cum se face cafeaua irlandeza, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close