Formula de lapte pentru bebelusi. Cum o alegi corect?

364

Formula de lapte pentru bebelusi. Sunt o multime de produse pe piata, dar stim cum sa alegem formula potrivita pentru bebelusii nostri?

Varietatea produselor existente pe piata produce adesea dileme in randul mamicilor si de multe ori e greu sa faci o alegere potrivita.

Ca sa facem lucrurile sa fie mai usoare, trebuie mai intai sa intelegem care sunt formulele de lapte de pe piata. Trebuie stiut de la inceput ca majoritatea producatorilor au in portofoliu una dintre cele trei formule sau pe toate in agenda lor.

  • formula de lapte praf, care se prepara prin amestecarea cu apa (cea mai intalnita pe piata si cea mai putin costisitoare);
  • formula de lapte lichid concentrat, care se prepara prin diluarea cu apa;
  • formula de lapte gata preparata, care poate fi folosita direct, fara a fi nevoie de preparare speciala. Aceasta este si cea mai costisitoare si cea mai putin comercializata, cel putin pe piata romaneasca.

Odata ce am stabilit tipurile de formule, trebuie stiut ca exista patru tipuri principale de lapte praf pe care le vei gasi in farmaciile online sau cele fizice.

  • formula pe baza de lapte de vaca. Majoritatea bebelusilor incep cu acest tip de formula.
  • formula pe baza de lapte de soia. Recomandata mai ales copiilor cu intoleranta la lactoza sau la laptele de vaca.
  • formule hipoalergenice. Concepute special pentru bebelusii care fac alergie la proteinele din lapte sau din soia.
  • formule specializate. Destinate bebelusilor care au o greutate foarte mica la nastere, cu un continut special de substante nutritive

Dupa ce ai inteles tipurile de lapte praf care exista, ideal ar fi ca formula administrata sa fie unica, pe o perioada indelungata. Dar bineinteles, la recomandarea medicilor poti alterna diferite tipuri de formule.

Ce trebuie sa stii este ca e vital sa tii cont de minim doua criterii inainte de a face achizitia.
1. Varsta bebelusului. Este primul criteriu ce trebuie avut in vedere
  •  formula de inceput. Destinata bebelusilor care sunt alimentati inca de la nastere cu formula, in exclusivitate sau ca si completare la alimentatia cu lapte matern.
  • formula dupa 6 luni (la unii producatori dupa 4 luni). Este, destinata bebelusilor care au fost alaptati exclusiv o perioada, dar si bebelusilor care primesc formula ca supliment alimentar. Este mai satioasa, continand substante nutritive numeroase, adecvate nevoilor crescute ale bebelusului.
  • formula dupa 12 luni (la unii producatori dupa 10 luni). Este, o formula de completare a alimentatiei bebelusului care trebuie sa contina si o serie de alimente solide introduce in alimentatie conform unei scheme de diversificare specifice. Este o asa-numita formula de crestere. Poate fi pastrata in alimentatia copilului pana la 2 – 3 ani, avand un aport semnificativ la dezvoltarea armonioasa a organismului si la mentinerea sanatatii.
2. Compozitia laptelui. Este al doilea criteriu ce trebuie avut in vedere

Compozitia ideala este, desigur, una cat mai apropiata de laptele matern si in acest sens, producatorii se straduiesc sa scoata pe piata formule cat mai de calitate, imbogatite cu tot felul de nutrienti care sa asigure o crestere la fel de sanatoasa ca si cea a bebelusilor care sunt hraniti cu lapte matern.

Fierul este o substanta esentiala pentru cresterea sanatoasa a bebelusilor. Necesarul de fier impune ca si bebelusilor alaptati exclusiv sa li se administreze suplimente de fier inca de la 6 luni.

Acizii grasi sunt elemente importante in dezvoltarea creierului si a organismului, in general. Exista studii care confirma faptul ca bebelusii care au fost alaptati cu o formula imbogatita cu acizi grasi au avut o mai buna dezvoltare a simtului vizual, precum si a capacitatii de rezolvare a problemelor in perioada scolara. Acizii grasi reduc, de asemenea, riscul de boli cardiovasculare in perioada copilariei.

Probioticele si prebioticele sunt elemente extrem de importante care ajuta la dezvoltarea si la mentinerea sanatatii sistemului digestiv al bebelusilor. Probioticele sunt bacterii prietenoase care sunt deja prezente intr-o cantitate mare in sistemul digestiv al bebelusului. Introducerea lor in formula de lapte are rolul de a crea un echilibru in intestinele bebelusului si de a impiedica eventuala dezvoltare a unor bacterii neprietenoase care ar putea cauza diverse infectii.

Lipsa zaharului trebuie sa fie si ea un criteriu important in alegerea formulei de lapte pentru bebelusul tau. Ideal este ca formula sa nu contina deloc adaos de zahar si unele dintre produse respecta acest lucru. E important sa citesti etichetele cu atentie la formulele de lapte si daca ai intrebari sa te adresezi unui medic nutritionist sau unui pediatru.

Formula de lapte pentru bebelusi nu este o treaba foarte usoara. Nu uita si de sfaturile medicului pediatru in alegerea formulei potrivite.

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close