Orez libanez cu carne tocata de miel

128

Orez libanez cu carne tocata de miel

Preparare10 mins
Timp de gătire30 mins
Timp total40 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Libaneza
Cuvânt cheie: orez cu carne tocata, orez cu muguri de pin, orez in stil libanez, orez in stil oriental, reteta libaneza
Porţii: 4

Ingrediente

  • 450 g carne tocata de miel sau vita
  • 30 ml ulei de masline
  • 500ml stock de pui sau vita
  • 250 g orez basmati
  • 60 g muguri de pin, prajite
  • frunze de menta, tocate
  • 250g iaurt nature
  •  sare si piper dupa gust

Mod de preparare

  • Incingeti uleiul intr-o oala si prajiti carnea tocata 10 minute. Condimentati cu sare si piper.
  • Adaugati stock-ul si amestecati.
  • Puneti orezul si mugurii de pin si dati la fiert.
  • Acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba 18 sau pana cand orezul este bine fiert.
  • Opriti focul, adaugati menta tocata si amestecati.
  • Serviti cu iaurt nature.
  • Pofta buna!

Orez libanez cu carne tocata de miel pentru pranz sau cina. Menta si iaurtul fac acest preparat foarte fresh si usor de servit. Daca nu sunteti fani carne de miel, o puteti inlocui cu cea de vita. Important e ca aceasta sa fie saraca in grasimi, iar daca o puteti toca chiar voi acasa, cu atat mai bine.

Carnea de miel

Deși este un sortiment de carne roșie, carnea de miel este sănătoasă datorită conținutului de seleniu. Iar lipsa acestui mineral în organism dublează riscul de astm. În plus este foarte fragedă. Mielul conține de asemenea o cantitate importantă de vitamina B12, necesară în formarea celulelor roșii din sânge, în prevenirea anemiei, pentru un sistem nervos sănătos și pentru metabolizarea proteinelor, grăsimilor și carbohidraților. Carnea de miel conține mai puține grăsimi săturate (doar 36% din totalul grăsimilor sunt saturate, arată studiile) comparativ cu alte tipuri de carne.

Orezul

Originar din China si India, orezul a fost vedeta dietei acestor populatii timp de mii de ani, ca si a celor din alte parti ale Asiei, din Africa si America de Sud. Astazi, se estimeaza ca orezul este de departe cea mai consumata cereala. Cand a fost introdus pentru prima oara in Grecia antica, a fost mai pretuit decat este astazi caviarul Beluga!

Ca si alte cereale, orezul este sarac in grasimi. Contine o cantitate de proteine, dar mai putin decat alte cereale. Fiindca practic nu contine gluten, este ideal pentru cei ce sufera de boli abdominale (intoleranta la gluten).

Toate felurile de orez sunt sanatoase si pot fi mancate oricat de des doriti, in cadrul unei diete variate. Gustul si textura orezului pot fi imbunatatite gatindu-l impreuna cu alte ingrediente sau servindu-l alaturi de un sos. Orezul este o alternativa gustoasa a cartofilor sau pastelor, si exista o multime de tipuri de orez dintre care puteti alege.

Orezul Basmati este o varietate specifica zonei din Nordul Indiei si Pakistan. Are bobul lung si o textura pufoasa, care nu se lipeste. Cu un gust usor si fin de nuca si cu un index glicemic redus, este ideal la salate si preparate usoare.

Daca v-a placut reteta de astazi, orez libanez cu carne tocata, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close