Vase de fonta , cum le pregatim pentru prima utilizare, care sunt avantajele folosirii lor si cum le intretinem.
Vasele de fonta sunt foarte rezistente si, daca sunt ingrijite corespunzator, pot rezista ani buni. Iti explicam mai jos cum pregatesti tigaile, oalele si gratarele de fonta inainte de prima utilizare, dar si ce trebuie sa faci ca sa nu risti sa se lipeasca mancarea de vase.
Care sunt avantajele folosirii unui vas de fonta
Vasele din fonta sunt folosite de peste 2000 de ani, la inceput pentru ca erau usor de confectionat si acum pentru ca iti permit sa gatesti mancarea rapid. Chiar daca pot parea incomode, deoarece sunt grele, utilizarea lor are o serie mare de avantaje:
- Nu se lipesc alimentele de vas! Atunci cand vasele sunt asezonate cum trebuie, acestea au un strat de ulei protector care nu permit mancarii sa se lipeasca de fund; totul in mod natural, fara adaos de chimicale.
- Sunt usor de curatat! Dupa ce ai gatit, trece vasul sub un jet de apa calda si elimina cu o spatula de metal resturile de mancare. Pune vasul inapoi pe foc pentru ca apa sa se evapore si apoi sterge-l cu un servetel cu putin ulei.
- Raport calitate-pret foarte bun! Un vas din fonta are un pret foarte accesibil si va rezista generatii intregi daca este ingrijit cum trebuie.
- Asigură o temperatură constanta pentru gatit! Datorita materialului gros, vasele din fonta vor asigura o temperatura constanta, astfel incat sa nu existe riscul sa arzi mancarea.
- Vei folosi mai putin ulei! Gatitul in vase de fonta este putin diferit fata de orice alt vas. Vei avea nevoie doar de un strat subtire de ulei pe care il vei intinde pe toata suprafața acestuia pentru a gati un fel de mancare delicios.
- Sunt foarte rezistente! Deoarece sunt facute dintr-o singura piesa, nu exista riscul sa se rupa. Daca sunt neglijate, pot rugini, dar cu putina munca pot fi readuse la starea initiala.
- Poti gati la temperaturi foarte inalte! Acest lucru este util in special pentru a gati fripturi delicioase.
Cum pregatesti vasele inainte de utilizare
Atunci când cumperi un vas nou de fonta, este posibil ca acesta sa vina gata asezonat sau sa trebuiasca sa pregatesti tu vasul pentru prima utilizare. Asezonarea consta in acoperirea vasului cu un strat protector creat prin frecarea acestuia cu ulei si incalzirea ulterioara a vasului la temperaturi inalte.
Iata mai jos pasii pe care trebuie sa ii urmezi ca sa ai un vas gata de utilizare:
- Spala si usuca vasul de fonta! Curata bine vasul folosind apa calduta si partea abraziva a unui burete. Sterge tigaia cu un prosop curat, pune vasul pe foc pentru 1-2 minute, astfel incat orice picatura de apa ramasa sa se evapore.
- Unge vasul cu ulei! Foloseste un burete inmuiat in ulei pentru a unge toata suprafata vasului, inclusiv manerul. Poti folosi orice tip de ulei vegetal. Vasul trebuie sa absoarba uleiul si sa nu aiba un aspect uleios la final.
- Pune vasul in cuptorul preincalzit la 230 de grade Celsius pentru 30 de minute! Tine geamurile deschise si hota pornita, este posibil sa iasa putin fum. In cuptor, uleiul se va polimeriza si va forma un strat tare, asemanator cu plasticul. E recomandat sa folosesti cuptorul deoarece acesta va incalzi uniform vasul.
- Repeta procesul de 3-4 ori! Dupa cele 30 de minute, scoate vasul din cuptor, unge-l din nou cu ulei si baga-l inapoi la caldura. Astfel se vor forma mai multe straturi care impiedica formarea ruginii.
Sfaturi practice pentru intretinerea vaselor de fonta
Pentru ca iti doresti ca vasele tale sa reziste mult timp si sa poti gati feluri de mancare delicioase care sa nu ramana prinse de fundul grillului sau al oalelor, trebuie sa acorzi o atentie deosebita ingrijirii acestora.
Curatarea vaselor de fonta
Cel mai bine este sa cureti vasul imediat ce ai terminat de gatit, cat inca este cald si resturile pot fi indepartate usor. De asemenea, foloseste un detergent de vase delicat, care sa nu afecteze stratul de ulei polimerizat de pe vas.
- Imediat dupa ce ai terminat de gatit, spala vasul folosind apa calduta si un burete sau o perie abraziva; poarta manusi de protectie, deoarece vasul va fi înca fierbinte;
- Daca observi resturi de mancare care nu pot fi usor indepartate, presara o lingura cu sare pe portiunea respectiva;
- Clateste bine vasul, dar nu il lasa la inmuiat, pentru ca exista riscul sa rugineasca;
- Sterge vasul cu un prosop curat;
- Pune vasul pe aragaz la foc mic, ca sa elimini orice picatura de apa;
- Foloseste un prosop de hartie pentru a aplica un strat subtire de ulei vegetal pe toata suprafata vasului;
- Vasul trebuie pus la pastrare intr-un loc uscat, ferit de umiditate.
Ce alimente nu ar trebui sa prepari intr-un vas de fonta
Vasele din fonta sunt ideale pentru a rumeni carnea, a sota legumele, a praji ouale si chiar pentru a face mamaliga. Dar pentru ca fonta este predispusa la rugina, daca nu este asezonata bine, ar trebui sa eviti sa gatesti cu multe lichide sau cu ingrediente acide, precum otet, vin, citrice si rosii. Mai mult, evita si pestele, usturoiul si ceapa, pentru ca vasele de fonta vor absorbi usor aromele.
Ce probleme pot aparea cu un vas de fonta si cum sa le rezolvi
Daca vasul nu este ingrijit si folosit corespunzator, pot aparea mici probleme. Din fericire, acestea pot fi rezolvate usor, astfel:
- Daca vasul capata o culoare gri, inseamna ca a fost spalat cu un detergent prea puternic sau cu un burete prea abraziv; poti readuce vasul la starea initiala repetand procesul descris la inceput, de asezonare cu ulei;
- Daca vasul a ruginit, cel mai probabil a stat mult in apa, cu resturi de mancare, fara stratul de ulei protector; foloseste un burete de otel pentru a indeparta rugina in totalitate si apoi asezoneaza vasul.