Vin fiert cu mirodenii

255

Vin fiert cu mirodenii

Preparare5 mins
Timp de gătire10 mins
Timp total15 mins
Fel de mâncare: Bauturi
Cuvânt cheie: condimente pentru vin fiert, vin alb, vin cu mirodenii, vin de casa, vin fiert, vin rosu
Porţii: 3

Ingrediente

  • 750 ml vin rosu sau alb
  • 3 linguri zahar
  • 3 mere mici
  • 1 portocala
  • sirop de portocala
  • 10 cuisoare
  • 10 boabe de piper negru
  • 1 baton scortisoara
  • 1/2 lingurita coriandru
  • 1 steluta anason
  • 3 boabe cardamom
  • 2 boabe nucsoara
  • miere

Mod de preparare

  • Puneti vinul cu cele 3 linguri de zahar, la incalzit, intr-o oala cu fundul gros. Focul nu trebuie sa fie iute, astfel nu se va evapora tot alcoolul din vin.
  • Intr-o oala mica, puneti contimentele la foc mic. Acestea nu trebuie prajite, doar incalzite. Cand simtiti mirosul lor, le puneti in vin.
  • Taiati merele si portocala felii .
  • Cand vinul a inceput sa faca mici bule pe margine, puneti feliile de fructe si mai lasati la foc mic, inca 5 minute. Acoperiti cu un capac.
  • Opriti focul si picurati cativa stropi de sirop de portocala.
  • Se toarna printr-o strecuratoare in cani.
  • Se indulceste cu miere dupa placul fiecaruia.
  • Se orneaza cu felii de portocala, stelute de anason, baton de scortisoara, dupa preferinte. Se serveste cald sau fierbinte.

Vin fiert cu mirodenii, pentru serile de iarna reci. Vinul fiert este una dintre bauturile preferate, in intreaga lume, in sezonul rece. Vinul poate fi rosu sau alb, dupa preferinte.

Zilele trecute am dat peste un articol mai vechi al lui Jamie Oliver, marele chef britanic. Aparent se pricepe nu numai la prepararea mancarurilor sofisticate, dar si la prepararea bauturilor. Pe langa citricele, condimentele folosite si de noi, mai adauga si foi de dafin. Interesant! Poate am sa incerc data viitoare. In reteta lui, pregateste doar o cana de vin. Din aceasta, face un sirop concentrat cu suc de clementine, portocala, lime, scortisoara, nucsoara, zahar etc. Se lasa la foc mare 4-5 minute, sau pana cand se creaza un sirop gros si lucios. Nu pune tot vinul dintr-o data, pentru a nu se evapora alcoolul.  Restul de vin din sticla se varsa in oala, peste sirop, si se lasa la foc mic doar cat sa se incalzeasca, cca 5 minute. Sunt sigura ca si acest vin are un gust deosebit, datorita zaharului caramelizat si condimentat.

Daca iti este pofta de o cana de vin fiert cu mirodenii, dar nu ai toate cele necesare, exista deja de cativa ani in supermarket-uri, plicuri cu acest amestec special pentru vin.

Vinul fiert este una dintre cele mai aromate si mai delicioase bauturi traditionale ale iernii.

Desi este considerata o bautura specifica Europei, vinul fiert se prepara, sub o forma sau alta, in mai multe parti ale globului. Istoria vinului fiert isi are originea in secolul 2, in Roma. Legiunile adusesera vin si struguri din zonele cucerite in bazinul Rinului si al Dunarii, dar invatasera si noi modalitati de preparare a bauturilor.

In Romania, putini stiu ca vinul fiert mai poarta si denumirea de izvar, iar istoria sa merge in urma cu cateva secole. Izvarul este prima in topul celor mai vandute bauturi in preajma Craciunului. Se pastreaza in topul preferintelor romanilor si in serile geroase, cand au nevoie sa se incalzeasca si sa-si puna sangele in miscare. De altfel, este singura bautura alcoolica permisa in postul Craciunului. Multi il consuma si ca remediu impotriva racelilor, dar si a bolilor gastrointenstinale.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close