Flammekueche – Tarta flambata

299

 

Flammekueche - Tarta flambata

Preparare20 minutes
Timp de gătire15 minutes
La crescut1 hour
Timp total1 hour 35 minutes
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: frantuzeasca, nemteasca
Cuvânt cheie: Flammekueche, pizza cu smantana, pizza frantuzeasca, pizza nemteasca, Tarta flambata, Tarte flambée
Porţii: 6

Ingrediente

Pnetru blat

  • 180 ml apa calduta
  • 1 lingurita zahar
  • 500 g faina
  • 7 g drojdie uscata
  • 1/2 lingurita sare
  • faina de malai

Garnitura

  • 125 ml smantana acrisoara
  • sunca sau kaizer, taiat cubulete
  • 1 ceapa mica taiata solzisori (alba sau rosie)

Mod de preparare

  • Intr-un castron amestecati apa si zaharul.
  • Pregatiti robotul de bucatarie cu carligu pentru framantat.
  • In castronul robotului puneti faina, drojdia si sarea. Amestecati.
  • Puneti apa cu zaharul si framantati la viteza medie pana cand coca se formeaza.
  • Ungeti un castron cu putin ulei, la interior. Scoateti coca, dati-i o forma rotunda si puneti-o in castronul uns. Acoperiti si lasati la dospit 1 h.
  • Incingeti cuptorul la 250 de grade Celsius. Pregatiti tava cu hartie de copt.
  • Impartiti aluatul in doua parti egale. Intindeti-le cu ajutorul unui facalet.
  • Impartiti si asezati ingredientele pentru garnitura pe cele 2 blaturi, incepand cu stratul de smantana.
  • Dati pe rand la cuptor pentru 10-15 minute.
  • Pofta buna!

Flammekueche – Tarta flambata, un fel de pizza cu smantana, sunca si ceapa, foarte populara la granita franco-germana, Alsacia. Are la baza un blat subtire din aluat de paine intins in general in forma dreptunghiulara si acoperit cu smantana, ceapa si jumari. Exista si variante de tarta flambata care contin branzeturi sau ciuperci si exista chiar si varianta dulce, cu mere si scortisoara. In mod traditional, tarta flambata se coace in cuptor cu lemne dar, in lipsa unui astfel de cuptor, o coacem cum putem 🙂

O gasesti la tot pasul pe strazile Freiburgului si Strasbourgului. Pe post de gustare, infasurata in hartie pergament. Toppingul e in general compus din smantana acrisoara, inele de ceapa, fasii de sunca afumata (speck) si branzeturi rase (Gruyere, Munster sau cascavaluri obisnuite). Unele variante contin si felii subtiri de ciuperci salbatice.

Sfaturi utile!
  • Cand flammekueche este aproape coapta, puteti presara si cascaval ras deasupra pentru un plus de savoare
  • Puteti folosi ceapa alba, rosie sau verde
  • Dati blaturile la cuptor cateva minute, simple, inainte de a le umple cu smantana, sunca si ceapa. Blatul va crea o crusta usoara iar smantana nu se va pierde in blat.
  • Nu trebuie sa fie foarte rumena si uscata. Este suficient ca branza sa fie topita si pe alocuri aurie
  • Se scoate din cuptor si se lasa 5 minute la racorit in tava apoi se portioneaza si se serveste cu bere sau vin alb demi-sec.
  • Este foarte buna si a doua zi rece (la temperatura camerei) sau reincalzita 1 minut la cuptorul cu microunde.
  • Poate fi pusa si pe post de gustare copiilor la scoala.

Cel mai rapid Flammkuchen il fac pe foi de tortilla sau de lipie. Nu e chiar originalul dar e rapid si ma ajuta de multe ori. Lipia nu trebuie precoapta ca aluatul de mai sus ci se unge direct cu smantana si se presara cu sunca, ceapa, branza, sare si piper. Flammkuchen pe lipie se coace 12-15 minute.

Tot in acea zona se face si celebra Quiche Lorraine.

Alte retete de quiche

Daca v-a placut reteta de astazi, Flammekueche – Tarta flambata, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close