Zurek

Preparare10 mins
Timp de gătire1 hr
Timp total1 hr 10 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Poloneza
Cuvânt cheie: carnati afumati, ciorba, ciorba cu bors, ciorba poloneza, reteta culinara, reteta poloneza, zurek
Porţii: 8

Ingrediente

  • 2 cepe medii
  • 1 sfert de telina mare
  • 1 pastarnac
  • 3-4 morcovi
  • 10-15 ciuperci
  • 4 cartofi medii
  • 10 catei usturoi
  • 4 carnati grosi, de preferinta afumati sau picanti (dar nu uscati) , sau bacon
  • 300 g smantana
  • 2 lingurite maghiran uscat
  • 1 l borsh 
  • 4 oua fierte tare (curatate si taiate in doua)

Mod de preparare

  • Mai intai de toate, cumparati o sticla de borsh de 1L, puneti in borsh cam 4-5 catei de usturoi zdrobiti si apoi lasati-l la aromat in frigider pentru 2-3 zile (reteta originala poloneza se face cu zakwas, care e un borsh fermentat direct cu usturoi, dar metoda mea e un substitut ok).
    Daca nu aveti rabdare, sariti pasul acesta, dar credeti-ma ca merita.
  • Puneti cca 2L de apa intr-o oala mare si adaugati ceapa, telina, pastarnacul, morcovii, usturoiul, ciupercile intregi si 2-3 lingurite de sare. Legumele nu se toaca, se taie in patru
  • Cand incepe sa fiarba, reduceti focul putin si adaugati carnatii (intepati cu furculita, sa nu se sparga) sau cubuletele de bacon, si lasati sa fiarba la foc mic cca 30 de min, dupa care scoateti carnatii, morcovii si ciupercile si strecurati supa in alta oala (celelalte legume se arunca)
  • Puneti din nou zeama strecurata in oala, adaugati cartofii, curatati si taiati in cubulete de 2-3cm, si lasati sa fiarba inca 20 de min
  • Intre timp taiati carnatii, morcovii si ciupercile in felii de cca 1 cm si adaugati-le peste cartofi cand acestia sunt aproape fierti
  • In acest moment culegeti cu o lingura grasimea de la suprafata si apoi adaugati borsul cu usturoi (prin strecuratoare, sa nu ajunga si usturoiul in ciorba) si mai fierbeti cca 5 min. Borsul trebuie fiert inainte.
  • Adaugati smantana si maghiranul uscat. Smatana o puteti pune acum sau in carfurie inainte de servire, cu conditia ca ciorba sa fie fierbinte.
  • Amestecati bine pana se dizolva smantana si apoi serviti cu o jumatate de ou fiert si cu felii de paine de casa.

Zurek este o ciorba poloneza, care se aseamana la gust, cu ciorba de burta. Oua, carnati, bors aromat cu usturoi si smantana, sunt doar cateva din ingredientele minune.

Aceasta e o ciorba traditionala si se face cu mult bors. Spre deosebire de borsul nostru, al lor se prepara din faina de secara si pentru aromare se pune usturoi.

Exista mai multe variante a acestei retete, insa elementul cheie este intotdeauna borsul cu usturoi. Carnea pe care poti s-o pui la aceasta ciorba este: costita afumata, carnatul afumat, carnatul picant, bacon afumat, sau cate putin din fiecare.

Multe restaurante poloneze servesc zurek in interiorul unui rulou mare de paine, ceea ce face o masa imensa. Dupa ce ati terminat supa, va trebui sa mancati restul painii.

Bucataria poloneza se aseamana mult cu cea romaneasca, in special cu cea din Ardeal si Banat. Mesele lor constau din 3 feluri clare: supa sau ciorba, fel principal cu carne si garnitura si desert. Deserturile traditionale poloneze sunt din aluat dospit, asemanatoare cu cozonacii nostri (drożdżówka).

Polonia este o tara cu un teritoriu vast, cu clima mai aspra decat a noastra, cu munti, paduri si lacuri, cu deschidere la Marea Baltica. Desi sunt un popor slav, datorita contextului geografic si istoric bucataria poloneza a fost influentata de cea germana, austriaca sau chiar evreiasca, maghiara si italiana. Este interesant cum aliantele caselor regale au adus bucatari italieni la Curtea poloneza inca din secoul 16 (1518 – prin casatoria regelui polonez Sigismund I cu italianca Bona Sforza).

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close