Zarzavat pentru ciorbe

117

Zarzavat pentru ciorbe

Fel de mâncare: condiment
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: amestec pentru ciorbe, bulion pentru ciorbe, zarzavat pentru ciorba, zarzavat pentru iarna

Ingrediente

  • 1 kg rosii bine coapte
  • 1 Kg gogosari
  • 1 legatura frunze de telina
  • 2 legaturi patrunjel
  • 1 legatura leustean

Mod de preparare

  • Curatam gogosarii de codite, cotoare si seminte.
  • Rosiile le crestam in X intr-o parte si le oparim 1 minut. Cand se racoresc le curatam de coaja.
  • Punem ardeii in robotel si mixam pana se toaca marunt. Ii punem intr-un bol mare.
  • Mixam apoi rosiile si le punem peste gogosari.
  • Punem verdeturile in robotel si le tocam si pe ele. Le punem in bol peste restul ingredientelor si amestecam bine.* daca nu aveti robot dati legumele prin masina de tocat carne, iar verdeturile le tocati de mana.
  • Punem amestecul in pahare mici de unica folosinta sau alte borcane , le acoperiti cu folie si le puneti la congelator.

Zarzavat pentru ciorbe reteta simpla, fara conservant,cu verdeturi si legume proaspete, fiert sau la congelator, o reteta simpla.Am decis sa-mi pun amestecul la congelator, ca e mai sigur si mai sanatos. Daca decideti totusi sa puneti si sarea si conservantul puteti sa pastrati amestecul in borcane capsate, la loc racoros.

Pe langa aceasta, este deosebit de practic sa ai totul gata taiat. Trebuie doar sa deschizi borcanul si sa pui zarzavaturile in ciorba. Ceea ce fac eu de ani de zile este sa pun cateva pungute de zarzavaturi in congelator, pentru a avea atunci cand ma grabesc.

Pentru că dispun de foarte multe roșii cărnoase și gustoase, din grădina mamei, nu ezit să le conserv pentru iarnă, în diferite moduri.

Le conserv sub formă de bulion, de suc concentrat de roșii, cu și fără condimente, de pastă de roșii cu ardei copți, etc.

Pentru rețeta de față folosesc absolut toate legumele pe care le adaug, de obicei, la orice ciorbă. Adaug și ceva verdeață cum ar fi frunze de țelină, leustean și pătrunjel. Cantitatea de roșii se pune aproximativ dublă, față de cantitatea de legume și verdețuri la un loc. Cel puțin eu așa pun. Iese o conservă foarte consistentă, ce combină multe gusturi și arome. În sezonul rece, doar desfacem borcanul și adăugăm din conținutul lui în ciorba de pe foc.

Economic!

Putem spune ca facem si economie la bugetul casei realizand  zarvat pentru ciorbe la borcan. Vara toate aceste legume sunt mult mai ieftine, fiind in plin sezon. In plus, cand ai in gradina proprie o multime de legume si verdeturi, nu ar fi pacat sa nu profiti de faptul ca sunt naturale si sunt crescute cu dragoste?

Chiar daca se gasesc in magazine legume proaspete tot timpul anului, acest tip de conserva ne va fi de mare ajutor. Mai ales in zilele in care stam prea mult la servici si nu mai avem timp de alergat prin supermarket.

Daca v-a placut reteta de astazi, Zarzavat pentru ciorbe , aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.
Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close