Zarzavat la congelator si borcan
Ingrediente
- 6 morcovi
- 2 radacini de pastarnac
- 2 radacini de patrunjel
- 1 telina
- 1 ceapa alba
- 1 ceapa rosie
- 1 ardei rosu
- frunze de patrunjel tocate
- frunze de telina tocate
- sare mare pentru muraturi
Mod de preparare
- Spalati si tocati legumele cubulete.
- Puneti legumele in borcanase sterilizate, cat pentru o portie, sau in pungi.
- Daca folositi borcane, puneti sare deasupra, apoi umpleti cu apa rece. Scutura putin borcanul pentru ca aerul sa iasa si sarea sa se topeasca.
- Puneti capacele.
- Intr-o cratita incapatoare, larga (in functie de numarul de borcane care trebuie sa incapa in ea) se asterne o carpa de bucatarie (pe fundul ei). Se pun borcanele pe carpa si se toarna apa rece pana la 3/4 din inaltimea lor.
- Deasupra borcanelor se aseaza o a doua carpa (udata) sau o hartie de copt pusa dublu, mototolita si umezita.
- Dati la fiert si lasati 60 de minute din momentul in care apa incepe sa clocoteasca.
- Ceea ce este foarte important cand puneti legume sau zarzavaturi in congelator este ca acestea sa nu fie ude.
- Asezati legumele in pungi speciale pentru congelator, in cantitati adecvate.
- Daca vreti si aveti posibilitatea, puteti vida pungile cu legume, daca nu, inchideti-le bine cu sarmulite speciale sau elastice de cauciuc.
- Foarte practic si sanatos!
- Spor la tocat!
Zarzavat la congelator si borcan. O idee geniala pentru sezonul de iarna atunci cand nu mai gasim legume gustoase in comert. Incearca si tu.
Cantitatile de mai sus sunt pur si simplu orietative si le poti adapta in functie de preferintele tale si ale familiei.
Cum se fierb conservele in baie de apa pe aragaz?
Intr-o cratita incapatoare, larga (in functie de numarul de borcane care trebuie sa incapa in ea) se asterne o carpa de bucatarie (pe fundul ei). Se pun borcanele pe carpa si se toarna apa rece pana la 3/4 din inaltimea lor. Niciodata nu se pune apa pana la buza borcanului sau peste nivelul capacului!
Deasupra borcanelor se aseaza o a doua carpa (udata) sau o hartie de copt pusa dublu, mototolita si umezita. Este nevoie de acest „capac” pentru a crea o temperatura constanta in jurul conservelor. Si bineinteles pentru a „ridica” temperatura din jur la peste 100 C. Daca apa fierbe la 100 C, aburul atinge lejer 130 C (poate ajunge si la 400 C daca este abur uscat). Cele mai grave arsuri sunt cu abur, nu cu apa colcotita. Ganditi-va cat de fierbinte e aburul care iese de sub folia de aluminiu care acopera o friptura la cuptor…
Intreaga instalatie se pune pe aragaz la foc mic-mediu si se asteapta momentul in care apa din oala incepe sa fiarba. Tineti cont de faptul ca va dura vreo 40-50 de minute pana ce ajunge totul la punctul de fierbere. Din acel moment se cronometreaza 30-60 de minute (in functie de indicatiile retetei).
Daca v-a placut reteta de astazi, zarzavat la congelator si borcan, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram sau YouTube.