Zacusca simpla de vinete si ardei
Ingrediente
- 5 kg vinete
- 3 kg gogosari
- 3 kg ardei kapia
- 3 kg ceapa
- 2 kg rosii sau 1 l 1/2 bulion
- 1 l si jumatate ulei
- piper boabe
- frunze de dafin
- sare
Mod de preparare
- Curatam ceapa si o dam prin masina de tocat sau o tocam cu robotul.
- Vinetele si ardeiul kapia le coacem pe plita si le curatam. Putem coace si gogosarul. Eu l-am lasat necopt de data aceasta.
- Intr-o cratita mare punem uleiul si ceapa si punem pe foc. Sub cratita asezam o plita.
- Lasam ceapa 20- 30 de minute, la foc mic iar apoi adaugam gogosarul curatat de samburi si dat prin masina de tocat. Lasam inca 15-20 de minute sa fiarba, amestecand din cand in cand, iar apoi adaugam rosiile tocate.
- Intre timp curatam ardeiul de coaja si de samburi si il tocam.
- Curatam si vinetele si le tocam marunt ca pentru salata.
- Adaugam in cratita ardeiul kapia si dupa ce a fiert putin punem si vinetele.Condimentam cu sare dupa gust si adaugam piperul boabe si frunzele de dafin. Tineti minte cate frunze ati pus, pentru a le scoate dupa ce oprim focul.Lasam totul sa fiarba, amestecand sa nu se prinda, pana se ridica uleiul deasupra.
- Stingem focul si punem zacusca fierbinte in borcane spalate si sterilizate.
- Asezam borcanele intr-o carita si adaugam apa pana sub capacele borcanelor. Punem cratita pe foc si fierbem in jur de 45 de minute.
- Le putem lasa sa se raceasca in apa sau le scoatems i le acoperim bine cu o prosoape pana a doua zi.
- Dupa ce s-au racit le depozitam in camara.
Zacusca simpla de vinete si ardei. Pregateste camara cu bunatati pentru sezonul rece, care se apropie cu pasi rapizi.
Zacusca este o mancare de legume foarte populara in Romania si in alte tari invecinate sau din Balcani. Conform traditiei romanesti, dupa recolta de toamna, fiecare familie pregateste o cantitate mare de zacusca si o conserva in borcane pentru iarna. Aceasta practica a fost foarte des intalnita inainte de 1989, cand alimentele erau greu de obtinut. Popularitatea ei nu a scazut nici in ziua de azi. Exista mari producatori industriali de alimente conservate, ale caror produse se distribuie in aproape orice magazin, in diferite varietati.
Amestec de legume coapte pe plita sau în cuptor si apoi tocate, zacusca este un excelent aperitiv rece. Se prepara din diferite legume precum vinete, gogosari, ardei capia, ardei gras, fasole verde sau boabe si ceapa. Exista mai multe variante de zacusca, din a caror retete pot lipsi vinetele sau in care figureaza ciupercile sau chiar pestele.
E lucru stiut insa ca rusii lipoveni au o pasiune pentru a manca bine si gustos. Iar in mai toate preparatele lor gasim peste. Ei au creat o reteta autentica de zacusca cu peste.
In plus, este un lucru stiut faptul ca fiecare gospodina are o reteta proprie, acest fel de mancare fiind suficient de versatil incat sa satisfaca toate gusturile. Cuvantul zacusca este de origine slava si inseamna gustare sau aperitiv.
Pregateste si tu camara cu borcane pline de zacusca simpla de vinete si ardei!