Zacusca marocana – zaalouk

349

 

Zacusca marocana - zaalouk

Preparare20 minutes
Timp de gătire30 minutes
Timp total50 minutes
Fel de mâncare: aperitiv
Bucătaria: Marocana
Cuvânt cheie: aperitiv de legume, pasta de legume, platou cu aperitiv, reteta aperitiv simplu, reteta marocana, zaalouka, Zacusca marocana
Porţii: 4

Ingrediente

  • 2 vinete coapte si tocate
  • 2 ardei rosii copti si tocati
  • 3 rosii decojite si tocate
  • 3 catei de usturoi zdrobiti
  • 3 linguri ulei de masline
  •  sare si piper dupa gust
  • chimion dupa gust
  • boia dulce sau picanta
  • coriandru pudra

Mod de preparare

  • Incingeti uleiul de masline la foc mediu.
  • Prajiti usturoiul pentru 30 de secunde maxim 1 minut.
  • Puneti rosiile, sare si piper si mariti focul aragazului. Fierbeti si amestecati ocazional pana cand rosiile se transforma intr-un sos.
  • Adaugati acum vinetele, ardeiul, coriandru, chimion si boia. Amestecati si mai lasati
  • Dati flacara la mediu si lasati totul sa fiarba pana cand legumele se transforma intr-o pasta. cca 15-20 de minute. Preparatul trebuie sa fie mai gros decat zacusca romanesca, asa ca lasati sa fiarba pana cand lichidul se evapora aproape integral. Aveti grija sa amestecati ocazional si sa nu o ardeti.
  • Lasati zaalouka la odihnit 5 minute apoi transfera pe un platou.
  • Stropeste cu putin ulei de masline si sunteti gata de servit.
  • Pofta buna!

Zacusca marocana – zaalouk, seamana cu zacusca noastra romaneasca, doar ca se adauga condimente specifice acestei tari. Dupa placul fiecarei gospodine, aceasta reteta cunoaste mai multe variante. Vinetele si ardeii se pot pune cruzi sau facuti la aburi, alte gospodine nu pun deloc ardei. Mie imi plac legumele coapte deoarece dau un gust si miros placut preparatelor. Daca rosiile sunt foarte dulci, puteti adauga putina zeama de lamaie. De asemenea, daca vrei sa coci si rosiile, o poti face. Timpul lor de fierbere va fi mai scurt.

O alta varianta este cea cu legume taiate bucati mai mari. Pur si simplu atunci cand e gata o poti da prin blender sau o poti pasa.

Cand spui Maroc, te gandesti automat la preparatele frumos colorate si multitudinea de condimente. Coriandru, chimion, paprika dulce sau picant (dupa preferinte) sunt starurile acestei retete. Folositi neaparat ulei de masline extra virgin pentru zaalouk, asta entru a nu-i modifica gustul specific.

Preparatul se serveste cald sau rece, cu lipii naan.

Miroase foarte bine si este potrivit chiar daca esti la dieta sau in perioada postului. In limba araba cuvantul „zaalouk” in seamna „piuree” sau „ceva moale”.

Daca v-a placut reteta de astazi, zacusca marocana – zaalouk, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close