Zacusca cu ciuperci
Ingrediente
- 3 kg ciuperci (pot fi de un singur soi sau soiuri amestecate)
- 2, 5 kg ardei capia
- 600 g ceapa
- 300 ml ulei
- 750 ml bulion
- 2-3 foi dafin
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare
- Se spala, se curata si se oparesc ciupercile cateva minute, se scurg si se taie bucati.
- Se coc ardeii si se curata de coaja.
- Se curata ceapa, se taie si se caleste in ulei pana devine sticloasa. Se lasa sa se raceasca si se da prin masina de carne impreuna cu ardeii.
- Se pun toate ingredientele intr-o oala potrivita, se adauga bulionul. Se amesteca, se potriveste gustul cu sare si piper, si se adauga 2-3 foi de dafin.
- Se pune oala in cuptor la foc potrivit, aproximativ 150 grade Celsius, pentru aproximativ o ora si jumatate.
- Se umplu borcanele. Deasupra se pune cate o lingurita de ulei fierbinte. Se lasa borcanele la cald cateva ore apoi se pastreaza la loc intunecos si racoros.
Zacusca cu ciuperci pentru pofticiosi. Din cantitatile indicate rezulta 4 borcane de 800 ml. Folosind un robot de bucatarie timpul se reduce considerabil. Zacusca este gata atunci cand devine lucioasa, uleiul iese la suprafata si zacusca este densa. Borcanele trebuiesc bine spalate, uscate si sterilizate la cuptor cca 30 de minute la 150 de grade.
Ca sa va fie mai usor, puteti imparti treaba in mai multe zile. Coaceti ardeii la gratar sau cuptor si daca se pastreaza foarte bine in congelator.
Din bulionul preparat pentru iarna, lasati o parte la frigider pentru zacusca. Daca nu faceti bulion, treceti prin masina de tocat sau robot, cateva kg de rosii. Ceapa o puteti toca foarte usor la robotul de bucatarie, sau treceti-o prin masina de tocat carne.
Sunt pline magazinele de diferite sortimente de zacusca, insa zacusca cu ciuperci, pregatita in casa este cea mai gustoasa. Gasiti aici si zacusca clasica cu vinete si ardei . Conform traditiei romanesti, dupa recolta de toamna, fiecare familie pregateste o cantitate mare de zacusca si o conserva in borcane pentru iarna. Aceasta practica a fost foarte des intalnita inainte de 1989, cand alimentele erau greu de obtinut. Popularitatea ei nu a scazut nici in ziua de azi.
Este un lucru stiut faptul ca fiecare gospodina are o reteta proprie, acest fel de mancare fiind suficient de versatil incat sa satisfaca toate gusturile. Cuvantul zacusca este de origine slava si inseamna gustare sau aperitiv.