Go Back Email Link

Chifle dulci cu stafide sau hot cross buns

Preparare10 mins
Timp de gătire25 mins
La crescut2 hrs
Timp total2 hrs 35 mins
Fel de mâncare: desert, mic dejun
Bucătaria: Britanica
Cuvânt cheie: chifle cu stafide, chifle dulci, hot cross buns, idei mic dejun, masa de Paste, painici dulci, reteta englezeasca, reteta traditionala
Porţii: 15 buc

Echipament

  • Cuptor
  • Robot de bucatarie

Ingrediente

Pentru aluat

  • 440 g faina, cernuta
  • 50 g zahar alb
  • 50 g zahar brun
  • 1 lingrita sare
  • 1 plic drojdie uscata
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1/4 lingurita nucsoara
  • 1/2 lingurita cardamom
  • coaja rasa de la o protocala medie
  • 1 ou mare, la temperatura camerei, batut
  • 240 ml lapte
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • 85 g unt, nesarat, taiat cubulete
  • zeama de la o portocala
  • 150 g stafide (sau mai mult)

Pentru unsul cu ou

  • 1 ou
  • 1 lingura smantana

Pentru cruce

  • 40 g faina
  • 60 ml apa

Pentru glazura

  • miere

Mod de preparare

  • Intr-un castron mic, puneti zeama de porocala si stafidele. Pentru un gust si mai bogat, puneti adauga si o lingura de rom. Dati la microunde 45 de secunde. Scurgeti stafidele si lasati-le deoparte momentan.
  • Intr-un alt castron puneti laptele si bucatile de unt. Dati la microunde pana cand untul se topeste. Amestecati si lasati deoparte.
  • Amestecam acum si ingredientele solide in castronul robotului de bucatarie: faina, cele 2 tipuri de zahar, scortisoara, nucsoara, cardamom, sare, drojdia.
  • Pregateste robotul de bucatarie cu acul pentru framantarea aluatului. Montati castronul iar peste ingredientele uscate turnati acum laptele cu untul. Framantati la viteza mica.
  • Puneti oul batut si stafidele scurse. Mixati pana cand aluatul este bine legat si nu se lipeste de degete.
  • Scoateti aluatul pe o suprafata presarata cu faina si mai framantati cu mana 5 minute.
  • Pregatiti un castron mare uns la interior cu putin ulei, puneti aluatul, acoperiti-l si lasati-l la crescut pana cand isi dubleaza volumul.
  • Cand timpul a trecut, presarati faina pe blatul de lucru, scoateti aluatul si impartiti-l in 14 parti egale de aprox. 70 gr.
  • Luati fiecare parte si rulati-o usor cu palmele pentru a crea mici mingiute.
  • Asezati in tava, la o distanta de 4-5 cm, acoperiti tava cu folie de pastic sau un prosop curat si mai lasati la crescut cca 1h sau pana cand si-au dublat volumul.
  • Intre timp pregatim si mixul pentru cruciulite. Amestecati faina cu apa pentru a crea o pasta mai groasa. Transferati intr-un pos.
  • In alt castron amestecati oul ramas cu smantana si cu o pensula ungeti fiecare chifla.
  • Desenati cu mixul de faina cate o cruciulita pe fiecare chifla.
  • Incingeti cuptorul la 190 de grade Celsius. Dati tava la cuptor pentru 20-25 de minute.
  • Scoateti de la cuptor si cat sunt inca calde, ungeti-le cu miere. (optional)
  • Se servesc calde sau reci cu unt, nutella sau gemuri.
  • Enjoy!