Go Back Email Link

Desert cu ciocolata, caramel si alune

Preparare25 mins
Timp de gătire50 mins
La frigider4 hrs 30 mins
Timp total5 hrs 45 mins
Fel de mâncare: desert
Cuvânt cheie: baton cu caramel, baton cu ciocolata, caramel de casa, ciocolata de casa, deset cu ciocolata
Porţii: 14

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

Pentru stratul de biscuite

  • 85 g unt nesarat
  • 85 g unt de arahide, cremos
  • 75 g zahar brun
  • un praf de sare
  • 175 g faina

Pentru stratul de caramel

  • 300 g zahar pudra
  • 75 g unt, nesarat
  • 200 ml smantana grasa
  • 3 linguri miere
  • 150 g alune sarate

Pentru stratul de ciocolata

  • 400 g ciocolata neagra, 70% cacao
  • 80 g unt de arahide, cremos
  • 1 lingura ulei vegetal
  • 25 g alune, tocate, pentru decor

Mod de preparare

  • Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius sau 160 grade cu ventilatie.
  • Pregatiti o tava mica, (aprox. 20x20) cu hartie pentru copt.
  • Pregatim stratul de biscuite. Puneti untul, untul de arahide, sare si zahar intr-un castron si bate-l pana cand aluatul devine cremos.
  • Adaugati faina, putin cate putin, pana cand o incorporati pe toata.
  • Puneti aluatul in tava si intindeti-l uniform. Dati tava la frigider pentru 30 de minute.
  • Cand timpul a trecut, intepati aluatul cu o furculita si dati-l la cuptor pentru 30-35 de minute. Se scoate si se lasa la racit in tava.
  • Pregatim stratul de caramel. Puneti zaharul intr-o oala si topiti-l la foc mic-mediu.
  • In alta oala puneti la topit untul, smantana si mierea. Cand acestea au dat in fiert si zaharul s-a topit, turnati zaharul, putin cate putin, amestecand continuu, in mixul de unt, smantana si miere.
  • Mai lasati la fiert cca 3 minute, sau pana cand caramelul ajunge la o temperatura de 125 grade Celsius.
  • Indepartati oala de pe foc si adaugati alunele sarate. Amestecati bine.
  • Imediat, asezati caramelul in tava peste biscuite si cu o spatula de cauciuc intindeti-l uniform pe toata suprafata. Se da la frigider pentru 4 ore.
  • Cand timpul a trecut, pregatiti si ultimul strat de ciocolata. Puneti untul de arahide si ciocolata, taiata bucati, deasupra unei oale cu apa clocotita. Castronul nu trebuie sa atinga apa.
  • Amestecati in continuu pana cand cele doua ingrediente s-au topit.
  • Turnati mixul de ciocolata topit peste caramel, uniform.
  • Presarati alaune taiate pe toata suprafata ciocolatei.
  • Dati la frigider pana cand ciocolata s-a intarit.
  • Taiati desertul in batoane si sarviti.