Waterzooi- supa belgiana cu peste
Ingrediente
- 2 morcovi medii
- 100 g telina
- 2 radacini de pastarnac
- 1 ceapa
- 50 g unt
- 500 ml stock de peste sau apa
- 250 ml vin alb sec
- 1 frunza dafin
- 600 g peste alb
- sare
- 200 ml smantana lichida de gatit
- 2 galbenusuri
- zeama de la o jumatate de lamaie
- patrunjel tocat
Mod de preparare
- Spala si toaca toate legumele cubulete mici.
- Intr-o oala incapatoare topeste untul si prajeste putin legumele.
- Adauga stocul de peste sau apa, vinul si frunza de dafin. Lasa la fiert 15 minute.
- Taie pestele in bucati de 4-5 cm, condmenteaza cu sare si da-l la fiert in ciorba.
- Cand pestele este bine fiert, cu o spumiera scoate-l in castroane impreuna cu legumele. In oala va ramane doar zeama in care ele eu fiert. .
- Intr-un castron amesteca galbenusurile cu smantana si sucul de lamaie.
- Pune acest mix in oala si amesteca. Mai lasa-l pe foc cateva minute, insa nu-l da in fiert.
- Opreste focul si cu polonicul pune zeama in castroane, peste peste si legume.
- Presara patrunjel tocat.
- Sunteti gata de servit.
- Pofta buna!
Waterzooi- supa belgiana cu peste. Este foarte apreciată atât de către belgieni, cât şi de turişti.
Turul nostru culinar se opreşte astăzi în Belgia, ţară împărţită în două culturi distincte: flamanzii în jumătatea nordică şi valonii în cea sudică. Ţara este faimoasă pentru midiile şi cartofii pai prăjiţi, vafele (waffles) şi cicoarea (chicory). Ciocolata fină este o pasiune, iar magazinele care o vând sunt în fiecare piaţă. Belgienii consumă mai multă bere decât vin, aceasta fiind produsă în micile şi vechile berării familiale.
Waterzooi este un fel de mâncare tipic din Flandra . Este un tip de tocană sau supă , în general pe bază de pește ( viszooitje ), deși se poate face și cu pui ( kippenwaterzooi ). Alte ingrediente includ legume precum morcovi , praz și cartofi , ouă , unt și diverse condimente și creme .
Waterzooi de pește poate fi realizat fie cu pește de mare decât apă dulce ; unele specii utilizate în mod obișnuit pentru prepararea vasului sunt anghila , bibanul de mare , codul și crapul .
Preparatul este servit în mod normal ca o supă, însoțită de pâine (de obicei, bagheta ) pentru a colecta lichidul.
Denumirea preparatului vine din olandeză , ceea ce înseamnă „apă clocotită” ( zooien înseamnă „a fierbe”). În Olanda , felul de mâncare este, de asemenea, cunoscut sub numele de Gentse Waterzooi , referindu-se la orașul belgian Ghent din care provine felul de mâncare.
Daca v-a placut reteta de astazi, Waterzooi- supa belgiana cu peste, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.