Waterzooi- supa belgiana cu peste

75

 

Waterzooi- supa belgiana cu peste

Timp de gătire40 mins
Timp total40 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Belgiana
Cuvânt cheie: ciorba de peste, ciorba simpla de peste, Waterzooi cu peste, Waterzooi- supa belgiana cu peste
Porţii: 4

Ingrediente

  • 2 morcovi medii
  • 100 g telina
  • 2 radacini de pastarnac
  • 1 ceapa
  • 50 g unt
  • 500 ml stock de peste sau apa
  • 250 ml vin alb sec
  • 1 frunza dafin
  • 600 g peste alb
  • sare
  • 200 ml smantana lichida de gatit
  • 2 galbenusuri
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • patrunjel tocat

Mod de preparare

  • Spala si toaca toate legumele cubulete mici.
  • Intr-o oala incapatoare topeste untul si prajeste putin legumele.
  • Adauga stocul de peste sau apa, vinul si frunza de dafin. Lasa la fiert 15 minute.
  • Taie pestele in bucati de 4-5 cm, condmenteaza cu sare si da-l la fiert in ciorba.
  • Cand pestele este bine fiert, cu o spumiera scoate-l in castroane impreuna cu legumele. In oala va ramane doar zeama in care ele eu fiert. .
  • Intr-un castron amesteca galbenusurile cu smantana si sucul de lamaie.
  • Pune acest mix in oala si amesteca. Mai lasa-l pe foc cateva minute, insa nu-l da in fiert.
  • Opreste focul si cu polonicul pune zeama in castroane, peste peste si legume.
  • Presara patrunjel tocat.
  • Sunteti gata de servit.
  • Pofta buna!

Waterzooi- supa belgiana cu peste. Este foarte apreciată atât de către belgieni, cât şi de turişti.

Turul nostru culinar se opreşte astăzi în Belgia, ţară împărţită în două culturi distincte: flamanzii în jumătatea nordică şi valonii în cea sudică. Ţara este faimoasă pentru midiile şi cartofii pai prăjiţi, vafele (waffles) şi cicoarea (chicory). Ciocolata fină este o pasiune, iar magazinele care o vând sunt în fiecare piaţă. Belgienii consumă mai multă bere decât vin, aceasta fiind produsă în micile şi vechile berării familiale.

Waterzooi este un fel de mâncare tipic din Flandra . Este un tip de tocană sau supă , în general pe bază de pește ( viszooitje ), deși se poate face și cu pui ( kippenwaterzooi ). Alte ingrediente includ legume precum morcovi , praz și cartofi , ouă , unt și diverse condimente și creme .

Waterzooi de pește poate fi realizat fie cu pește de mare decât apă dulce ; unele specii utilizate în mod obișnuit pentru prepararea vasului sunt anghila , bibanul de mare , codul și crapul .

Preparatul este servit în mod normal ca o supă, însoțită de pâine (de obicei, bagheta ) pentru a colecta lichidul.

Denumirea preparatului vine din olandeză , ceea ce înseamnă „apă clocotită” ( zooien înseamnă „a fierbe”). În Olanda , felul de mâncare este, de asemenea, cunoscut sub numele de Gentse Waterzooi , referindu-se la orașul belgian Ghent din care provine felul de mâncare.

Daca v-a placut reteta de astazi, Waterzooi- supa belgiana cu peste, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close