Vita in stil mongolez

500

Vita in stil mongolez

Preparare10 mins
Timp de gătire20 mins
Timp total30 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Mongola
Cuvânt cheie: bucataria asiatica, bucataria mongola, carne de vita, orez cu vita, preparat cu carne, reteta internationala
Porţii: 4
Calorii: 376kcal

Ingrediente

  • 500 g carne de vita subtire feliata ( 0,5 cm)
  • 1/4 cana + 2 lingurite de amidon de porumb
  • 3 linguri ulei vegetal
  • 1 lingurita usturoi pisat
  • 1 lingurita chimbir
  • 1 lingura ulei de susan
  • 1/2 cana sos de soia
  • 1/3 cana apa
  • 1/2 cana zahar brun
  • 1/2 cana ceapa verde tocata marunt
  •  sare si piper dupa gust

Mod de preparare

  • Puneti ¼ cana de amidon de porumb intr-o punga. Adaugati carnea si scuturati bine pana cand aceasta se acopera complet.
  • Incingeti o tigaie mare cu ulei.
  • Feliile de carne se vor praji cate 3-4 minute pe fiecare parte. Adaugati sare si piper, dar, aveti grija deoarece sosul o sa contina destula sare
  • Cand carnea este gata, scoateti-o pe un prosop de hartie, pe o farfurie.
  • Adaugati usturoiul si chimbirul in tigaie si amestecati timp de 30 de secunde. Puneti acum si sosul de soia, uleiul de susan, apa si zaharul brun. Lasati totul la foc mic
  • Amestecati cele 2 lingurite de amidon cu o lingura de apa rece. Puneti amidonul in tigaie si lasati sosul sa mai fiarba pentru 30-60 de secunde sau pana acesta s-a ingrosat.
  • Puneti fasiile de carne si ceapa verde inapoi in tigaie si imbibati-o bine in sos.
  • Se serveste cu orez.

Vita in stil mongolez, o reteta interesanta si savuroasa. Daca nu vei ajunge prea curand in Mongolia, rasfata-te in bucataria ta, cu acest preparat mongolez.

Mongolia , o tara uriasa dar cu o densitate de doar 2 locuitori/km patrat. Populatia majoritar rurala din care 30% este nomada. Clima puternic influentata de vecinatatea siberiana, bucataria mongola este predominant bazata pe carne si grasimi animale, produse lactate si orez.

Legumele sunt rar folosite din cauza modului de trai pastoral al populatiei. Meniurile expuse de restaurantele asa zise „Mongole” arata mai degraba a preparate chinezesti sau tailandeze prin abundenta de sosuri si ingrediente exotice.

Vacile, caprele, oile si iacii sunt animalele pastorite de mongoli. Alimentele de baza sunt cele provenite de la aceste animale: carnea, preparata in special direct pe foc, mai rar in cuptoare rustice, laptele, untul, branza. La acestea se adauga alimente obtinute la schimb cu produsele proprii: alimente de bacanie (orez, zahar, faina), legume si fructe conservate din cauza sezonului rece.

Dieta mongola include o proportie mare de grasime animala, care este necesara pentru ca mongolii sa reziste iernilor reci si muncii lor grele. Temperaturile de iarna sunt scazute ca −40 ° C, iar munca in aer liber necesita rezerve de energie suficiente. Laptele si smantana sunt utilizate pentru a prepara o varietate de bauturi, precum si branza si produse similare.

Mongolia este cunoscuta sub numele de “Tara cerului albastru”. Se bucura de stralucirea soarelui 250 de zile din an, dar si de ierni extrem de reci.

Spor la gatit vita in stil mongolez si pofta buna! 🙂

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close