Vita cu sos Szechuan

506

 

Vita cu sos Szechuan

Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Chinezeasca
Cuvânt cheie: carne de vita, reteta chinezeasca, reteta cu vita, sos picant, sos szechuan
Porţii: 4

Ingrediente

Pentru marinare

  • 3 linguri amidon de porumb
  • 1 lingura sos de soia
  • 1 lingura otet de orez
  • 450 g muschi de vita, feliat fasii subtiri

Pentru sos

  • 120 ml sos de soia
  • 2 linguri vin de orez
  • 2 linguri sos de chilli
  • 1 lingurita praf de usturoi
  • 2 lingurite ulei de susan
  • 1 lingura ghimbir pudra
  • 3 catei usturoi, zdrobiti
  • 1 lingura amidon de porumb
  • ulei vegetal pentru prajit
  • 2 morcovi mari, feliati fasii lungi
  • 1 ardei gras, feliat fasii lungi
  • 6 ardei chilli, uscati (poti pune mai putin daca nu poti manca foarte picant)
  • 2 cepe verzi tocate, pentru ornat
  • seminte de susan pentru ornat.

Mod de preparare

  • Intr-un castron mediu, amestecati bine ingredientele pentru marinada: amidonul de porumb, sosul de soia si otetul de orez.
  • Puneti fasiile de vita si lasati la marinat 15 minute.
  • Intre timp pregatim sosul. Intr-un castron amestecam sosul de soia, vinul de orez, usturoiul pudra, sosul chilli, 2 lingurite de ulei de susan, ghimbirul si usturoiul. Lasa-l deoparte.
  • Intr-o tigaie puneti o lingura de ulei vegetal, la incins, la foc mediu.
  • Prajiti carnea de vita, in mai multe transe daca este nevoie, cate 3 minute pe fiecare parte. Pastrati carnea pe o farfurie, la cald.
  • In aceeasi tigaie, puneti inca o lingura de ulei vegetal si prajiti morcovii 2 minute.
  • Puneti ardeiul gras si mai prajiti totul in ca 5 minute.
  • Adauga ardeii chilli si usturoiul zdrobit, si mai lasati 1 minut la foc.
  • Puneti in tigaie sosul din castron, si lasati la fiert 1 minut, sau pana cand acesta incepe sa se ingroase.
  • Adaugati amidonul de porumb, putin cate putin, si amestecati constant pana cand sosul s-a ingrosat, cca 4 minute.
  • Puneti carnea in tigaie si acoperiti-o bine cu sos.
  • Se presara ceapa verde si seminte de susan si sunteti gata de servit.

Vita cu sos Szechuan este un preparat chinezesc, destul de picant si condimentat, dar care se poate adapta pe placul tuturor. Se serveste alaturi de un bol de orez fiert, sau taitei de orez. Carnea de vita se poate inlocui cu pieptul de pui, daca preferi.

Intrucat numele Szechuan este cel al regiunii de origine (Sichuan este o zona din sud-vestul Chinei, considerata „Provincia abundentei”), preparatul va va delecta cu toate aromele specifice (ardei iute, usturoi, sos soia, ghimbir).

In China sunt 8 tipuri de bucatarii traditionale: Anhui, Cantoneza, Fujian, Hunan, Jiangsu, Shandong, Szechuan si Zheijiang.

Arta culinara Szechuan este recunoscuta pentru preparatele sale extrem de iuti si aromate.

In cultura chineza exista un adevarat ritual al prepararii mancarurilor si o intreaga ceremonie pentru servire. Tot ce este legat de masa si de a manca ascunde o serie de implicatii filozofice. Spre exemplu, servirea mancarurilor din acelasi platou simbolizeaza comuniunea celor care stau la masa si acesta e doar începutul…

Se pare ca in mod traditional, in trecut, restaurantele oferind bucatarie din Szechuan aveau un bucatar specializat pentru prepararea acestui sos, iar retetele erau tinute secrete.
Astazi exista in comert sosuri Szechuan gata preparate, desi sunt inca destule restaurante care folosesc propria varianta de sos.

Savoarea sosului Szechuan este greu de explicat, caci senzatia pe care o lasa papilelor gustative este complexa. Asa ca mai bine incerci si tu reteta de vita cu sos Szechuan. Este descris de catre cei care apreciaza condimentele iuti ca fiind foarte gustos, chiar provocand dependenta.

Gasesti aici mai multe retete culinare traditionale chinezesti.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close