Vita cu sos stroganoff

64

 

Vita cu sos Stroganoff

Preparare5 mins
Timp de gătire25 mins
Timp total30 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Ruseasca
Cuvânt cheie: mancare cina, mancare pranz, preparat cu vita, reteta internationala, reteta ruseasca, Vita cu sos stroganoff
Porţii: 6
Calorii: 584kcal

Ingrediente

  • 1 lingura ulei de masline
  • 900 g muschi de vita
  • sare si piper dupa gust
  • usturoi pudra dupa gust
  • 1 cana smantana de gatit
  • 1 pachet taietei cu ou
  • patrunjel pentru servit

Mod de preparare

  • Uleiul se incinge la foc mediu, intr-o cratita/ tigaie incapatoare.
  • Muschiul de vita se taie fasii subtiri, se condimenteaza cu sare, piper si usturoi pudra.
  • Se pune la prajit aprox. 8 minute.
  • Se adauga acum si smantana de gatit si amestecam bine.
  • Taieteii se fierb conform instructiunilor de pe pachet.
  • Cand sunt gata, se amesteca bine cu sosul si carnea din cratita.
  • Puteti inlocui taieteii si cu cartofi fierti, daca ii preferati.
  • Se presara patrunjel deasupra si se serveste cald.

Vita cu sos stroganoff este un preparat „nobil„. Rezultatul final va va convinge de afirmatia mea. Vita se poate inlocui cu carnea de pui sau curcan, iar taieteii cu cartofi fierti. De asemenea, in originalul sos Stroganoff se adauga si ceapa si ciuperci. Ramane la alegerea voastra 🙂

Preparatul este unul foarte simplu si gata in numai 30 de minute.

Se pare ca reteta a fost facuta in cinstea puternicei si influentei familii nobiliare Stroganoff (Alexandre Grigorievici Stroganoff de Odessa sau contele Pavel Stroganoff, cunoscut diplomat rus), iar bucatarul care a creat-o a facut el insusi o opera de arta, care a reusit sa strabata granita timpului.

Se pare ca primele insemnari scrise ale acestei celebre retete dateaza din 1861, cand Elena Molokhovets scrie o carte ruseasca de bucate in care specifica „Beef a la Stroganoff, with mustard”. Reteta originala nu includea nici o leguma (ceapa sau ciuperci). Ulterior, au aparut alte publicatii (1912) care au adaugat ceapa si suc de rosii. Ciupercile si fost adaugate si ele, pentru a imbunatati aceasta reteta.

Vita Stroganoff a devenit o mancare extrem de populara nu numai in Europa ci si in SUA, China, Japonia, Iran, fiecare regiune adaptand reteta si garnitura cu care este servita carnea. In Suedia si Finlanda exista variante locale ce inlocuiesc fasiile de carne de vita cu un carnat cunoscut ca korv-stroganoff (carnat Stroganoff ) respectiv makkarastroganoff.

Spor la gatit vita cu sos stroganoff .

Pofta buna! 🙂

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close