Vita Bourguignon

330

Vita Bourguignon

Preparare20 minutes
Timp de gătire3 hours
Timp total3 hours 20 minutes
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: frantuzeasca
Cuvânt cheie: reteta cina, reteta cu vita, reteta frantuzeasca, reteta pranz, tocana de vita, Vita Bourguignon, vita cu legume, vita in vin rosu
Porţii: 4

Ingrediente

  • 1 lingura ulei
  • 170 g bacon cubulete
  • 1,5 kg carne de vita fara grasime, taiate cubulete
  • 1 morcov mare taiat rondele
  • 1 ceapa mare tocata solzisori
  • 6 catei usturoi pisati
  • sare si piper dupa gust
  • 2 linguri faina
  • 700 ml vin rosu Merlot, Pinot Noir, etc
  • 500 ml stock de vita
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 1 cub bulion de vita
  • 1 lingurita cimbru proaspat, tocat
  • 1 legatura patrunjel proaspat, tocat
  • 2 foi dafin
  • 450 g ciuperci
  • 2 linguri unt

Mod de preparare

  • Incinge cuptorul la 175 grade Celsius.
  • Intr-o cratita cu fundul gros incinge uleiul. Prajeste cubuletele de bacon pana cand devin crocante, scoate-le pe o farfurie si pastreaza-le pentru mai tarziu.
  • In aceeasi cratita prajeste si carnea de vita, in mai multe transe pentru a se patrunde bine pe toate partile. Aseaza carnea prajita in farfuria cu bacon.
  • Tot acolo prajeste acum rondelele de morcov, ceapa tocata, pentru 4 minute.
  • Adauga 4 catei de usturoi pisati si mai prajeste 1 minut.
  • Pune inapoi bacon-ul si carnea, in tigaie peste legume.
  • Condimenteaza cu sare si piper.
  • Pudreaza cu faina, amesteca bine si mai prajeste 5 minute.
  • Pune stock de vita si vinul.
  • Adauga pasta de tomate, cubul de bulion, foile de dafin si cimbrul. Dati la fiert.
  • Cand a inceput sa fiarba, mutati cratita la cuptor si lasati-o 2-3 ore, pana cand carnea se rupe.
  • In ultimele 5 minute pregateste ciupercile.
  • Incinge untul intr-o tigaie la foc mediu, pune usturoiul si prajeste 30 de secunde, apoi adauga ciupercile pntru 5 minute. Condimenteaza cu sare si cand sunt gata, opreste focul.
  • In chiuveta pune strecuratoarea intr-un castron mare. (Asta daca vrei sa pastrezi sucul)
  • Scoate cratita de la cuptor si da prin strecuratoare continutul ei. Indeparteaza ierburile.
  • Pune inapoi carnea cu legume in cratita si adauga ciupercile. Amesteca.
  • Sucul se mai pune la fiert la aragaz si se indeparteaza grasimea de deasupra.
  • Daca sucul este prea lichid fierbe-l 10 minute. Daca este prea gros, mai adauga stock de vita.
  • Gusta-l si mai pune sare sau piper daca este nevoie.
  • Transfera-l in cratita.
  • Presara patrunjel si sunteti gata de servit.
  • Pofta buna!

Vita Bourguignon – cum se face aceasta minunata reteta frantuzeasca si care sunt ingredientele cheie ale ei. O minunatie de preparat, chiar daca timpul de gatire este mare. Se serveste cu cartofi, piureuri, orez, noodles etc.

În timpul sezonului de iarnă fac carne de vită Bourguignon cel puțin o dată pe lună. Există câteva detalii cheie de reținut atunci când faceți tocana. Asigurați-vă că rumeniți bine carnea la început, utilizați un vin roșu de bună calitate pe care l-ați bea cu plăcere și, dacă este posibil, faceți-l cu o zi în avans pentru a lăsa aromele să se dezvolte. De-a lungul timpului, am constatat, că adăugarea pastei de tomate și un pic de zahăr brun la stock, rotunjește frumos aroma finita.

Spre deosebire de o tocană moale, tercioasă, tulbure, componentele acestui preparat rămân intacte suficient de mult. Astfel îl mâncați cu pofta si re-incalzit.

Daca va grabiti si nu aveti mult timp de petrecut in bucatarie, aceast preparat poate fi gatit si in oala multicooker sau doar pe aragaz.

Sfaturi utile!
  1. L-am testat imediat după ce am oprit focul și am constatat că vinul era o aromă extrem de puternică în sos. VĂ ROG să nu vă faceți griji sau să încerce să-l ajusteze imediat! Lăsați-o să se odihnească timp de 15 minute și aromele încep să se așeze unul în celălalt. Dacă îl servești a doua zi, aromele sunt și mai bune.
  2. Nu sari peste ciupercile prajite in unt. Când am încercat să le adaug de la început, s-au „pierdut” in preparat. Ele sunt într-adevăr incredibil adăugate la final. Nu am putut rezista adăugarea de usturoi in ele, sare și piper. A adăugat mult mai multă savoare rezultatului final.
  3. Fierbe sosul. Vă rog să nu săriți peste acest pas. După ce strecurați lichidul, fierbeți-l timp de un minut sau două și urmăriți magia unui sos delicios de bogat și lucios îngroșat în fața ochilor. Dacă sosul este prea gros, adăugați câteva linguri de stoc la un moment dat pentru a-l subția. Cu toate acestea, dacă sosul este prea subțire, fierbeți-l la foc mediu timp de aproximativ 10 minute sau până când este redus la consistența potrivită.

Daca v-a placut reteta de astazi , vita Bourguignon,  aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close