Vinete umplute cu naut si rosii

162

 

Vinete umplute cu naut si rosii

Preparare30 mins
Timp de gătire15 mins
Fel de mâncare: fel principal
Cuvânt cheie: dieta vegana, reteta fara carne, reteta vegana, tahini cu naut, vinete cu rosii, vinete cu tahini, vinete la gratar
Porţii: 4

Echipament

  • Gratar

Ingrediente

  • 2 vinete mari
  • 60 ml ulei de masline
  • 1 rosie mare
  • 2-3 catei usturoi, in coaja
  • 500 g naut la conserva, spalat si scurs
  • 2 lingurite sos harissa sau pasta de chilli
  • 1 lingurita chimion
  • 1 lingurita coriandru uscat
  • putina scortisoara
  • 1 lingurita paprika dulce

Pentru sosul de tahini

  • 1 lingura tahini
  • 1 lingura apa
  • 45 ml iaurt

Mod de preparare

  • Incinge bine gratarul la foc mediu spre mare si unge-l cu putin ulei.
  • Taie vinetele pe jumatate. Cu un cutit mix, cresteaza interiorul vinetelor, fara a-i rupe pielea.
  • Unge vinetele la interior cu ulei si condimenteaza-le cu sare si piper.
  • Punele pe gratar cu fata in jos, pentru 5 minute.
  • Tot pe gratar pune si rosia si cateii de usturoi. Lasa-le 10 minute.
  • Cant sunt gata, se scot pe o farfurie.
  • Decojeste rosia si usturoiul, apoi toaca-le.
  • Cu o lingura scobeste interiorul vinetei pentru a forma niste cosulete. Ai grija sa nu intepi pielea. Toaca apoi si vanata pe care ai scobit-o din interior.
  • Amesteca intr-un castron interiorul vinetelor, nautul, rosia, usturoiul, pasta de chilli si condimentele.
  • Gusta si condimenteaza cu sare si piper.
  • Umple vinetele cu acest mix.
  • Pune o tigaie pe gratar, aseaza vinetele umplute cu fata in sus, acopera cu un capac si mai lasa 5-10 minute.
  • Intre timp pregateste sosul. Amesteca intr-un castron pasta de tahini, apa, sare, piper si iaurt.
  • Scoate vinetele din tigaie pe o farfurie si stropeste-le cu sos.
  • Sunteti gata de servit.
  • Pofta buna!

Vinete umplute cu naut si rosii, in stil oriental. O reteta de vara usoara si satioasa atat pentru pranz cat si pentru cina. Daca nu aveti prin bucatarie sos harrisa, pe acesta il puteti inlocui simplu cu putina pasta de chilli. Harissa este o pasta de ardei iute care se prepara in zona Africii de Nord, in special in Tunisia, Maroc si Algeria.  Bucataria nord-africana este una dintre cele mai interesante. Adevarat melanj de influente arabe, berbere, mediteraneene, franceze si spaniole, a stiut sa ia ce este mai bun din toate aceste bucatarii.

Gustul harissei

Multi dintre noi, citind sau gatind retete arabesti ne-am lovit de harissa. Este un condiment avand de obicei consistenta unei paste, sau a unui sos gros, alteori prezentat sub forma unei pudre, caz in care este un amestec de mirodenii. De altfel, in literatura de specialitate este numit alternativ cand sos, cand pasta, cand pudra.

Harissa este, alaturi de ras-el-hanout si chermoula, asezonatorul cel mai folosit in bucatariile maghrebiene. Gustul sau iute si aromat se potriveste bine cu aproape orice fel de carne si legume, si asezoneaza perfect alimentele de baza din nordul Africii: cuscus si orez. Harissa este uneori combinata cu pasta de rosii si iaurt, caz in care poate fi folosita atat ca dip, cat si ca marinada pentru carne.

Harissa se comercializeaza in tuburi , borcanase sau cutiute metalice inchise ermetic. Se comercializeaza, bineinteles si ca varianta sub forma de pudra. Contine in principal ardei iute pisat, sare, boabe de coriandru pisate, seminte de chimion pisate, usturoi si ceapa uscate si pisate.

Gustul harissei este iute si picant, dar nu foarte iute, iar aroma variaza functie de ingredientele ce insotesc ardeii iuti. Acestia sunt ingredientul de baza; de obicei sunt din soiul „piri piri”, foarte mici si extrem de iuti. La ei se adauga, in toate variantele umede de harissa, sare, ulei de masline si rosii. Compozitia poate diferi de la o regiune la alta, existand variante care mai contin si chimion, boia, usturoi, coriandru, pasta de rosii, ardei grasi.

Daca v-a placut reteta de astazi, vinete umplute cu naut si rosii, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close