Vergabeles – budinca de taietei cu branza

71

 

Vergables - budinca de taietei cu branza si stafide

Preparare40 mins
Timp de gătire30 mins
Timp total1 hr 10 mins
Fel de mâncare: desert
Bucătaria: Ungureasca
Cuvânt cheie: budinca cu branza si stafide, budinca de taietei, cum facem vergables, desert simplu, placinta cu branza, reteta budinca ungureasca, vergabeles, vergables
Porţii: 8

Ingrediente

  • 1 l lapte
  • 350 g taietei lati sau alte paste
  • un praf de sare
  • 500 g branza de vaca
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 100 g stafide
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 250 g zahar
  • 1 esenta vanilie
  • 1 pachet foietaj pentru placinta (strudel)
  • 3 oua

Mod de preparare

  • Intr-o oala pune laptele cu zaharul vanilat si esenta de vanilie, la fiert.
  • Cand a inceput sa fiarba, adauga taieteii si lasa- i 8-10 minute sau pana cand acestia s-au fiert al dente, in proportie de 80%
  • Indeparteaza oala de pe foc.
  • Separati albusul de galbenus.
  • Bateti bine albusurile cu un praf de sare si adaugati treptat zaharul pana il incorporati. Bateti pana cand spuma se intareste de tot.
  • Adaugati galbenusurile si apoi la turatie mica branza, stafidele si coaja de lamaie
  • Cu o paleta adaugati compozitia de branza la pastele fierte in lapte (care nu se scurg si nici nu se clatesc).
  • Pregatiti tava pentru copt cu hartie de copt.
  • Asezati cateva foi (3-4) de strudel la fundul tavii.
  • Puneti compozitia pentru placinta peste foi.
  • Acoperiti compozitia cu alte 3-4 foi de strudel.
  • Ungeti foile de deasupra cu unt topit si presarati putin zahar.
  • Incingeti cuptorul la 175 de grade Celsius.
  • Dati tava la cuptor timp de 30 de minute, respectiv pana se rumeneste aluatul.
  • Se serveste pudrat bine cu zahar vanilat, taiat in patrate sau dreptunghiuri.
  • Pofta buna!

Vergabeles – budinca de taietei cu branza si stafide. Este un desert foarte gustos si totodata foarte simplu. Banatul abundă de rețete care mai de care mai diverse și delicioase de-a dreptul. Fie că vorbim de bucătăria principală, cu feluri care mai de care mai complexe la gust și tehnică, sau de cea de desert, plină cu preparate tradiționale autentice, în Banat poți mânca de toate, pentru toate gusturile și pretențiile.

Un desert mai pretențios ca tehnică, de proveniență banato-maghiară, dar extrem de delicios este și vargabeles, o rețetă de tăiței cu brânză de vaci făcuți la cuptor care vor potoli pofta de dulce și pentru cei mai răsfățați ai casei. Se prepară destul de ușor, chiar dacă gospodinele trebuie să aibă mare grijă la timpii de coacere.

Budinca se spune ca si-ar avea originea chiar in Cluj, unde familia Darvas avea un restaurant. Acolo, d-na Eszter facea „Vargabéles” si la comanda isi expediau preparatul pana la Budapesta. Se intampla undeva in anii ’20. Reteta o avea de la mama ei Bóbáth Anna, care s-a mutat din Targu-Mures in Cluj si i-a dus fetei reteta. D-na Darvas spunea ca secretul retetei consta in ingredientele bune si de calitate.

Daca v-a placut reteta de astazi, Vergables – budinca de taietei cu branza , aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close