Varza murata la butoi pentru iarna
Ingrediente
- varza de toamna
- sare pentru muraturi
- boabe de porumb
- radacini de hrean
- gutui - optional pentru aroma
- marar uscat
- apa
Mod de preparare
- Spalati toate ingredientele.
- Varza se curata de frunzele uscate sau patate. Se cresteaza la cotor si cam 1cm de cotor se scobeste putin cu cutitul.
- In acesta adancitura la fiecare varza puneti cate 1 lingurita de sare
- Pregatiti butoiul pentru varza. Asezati la fund boabe de porumb, bete de marar, bucati de gutui si 1-2 radacini de hrean.
- Puneti varza in butoi, aveti grija sa fie cu cotorul in sus, sa nu va curga sarea.Alternati straturile de varza cu gutui, marar, hrean si porumb.
- Cand se umple butoiul cu varza si restul de ingrediente, acoperiti-l cu capac si lasati 7-8 ore, sau peste noapte. In acest timp varza se mai inmoaie si absoarbe bine sarea .
- Faceti saramura si o turnati in butoi - cantitatea variaza in functie de marimea butoiului, a verzei, etc.La fiecare litru de apa se pune 1 lingura de sare. Amestecati bine si turnati in butoi cat este nevoie.
- Puneti in gura vasului o cruce din doua lemne si o piatra mare ca sa stea varza scufundata in lichid.
- A doua zi bagati un furtun in vas si suflati in el. In felul asta vanturam zeama de varza. Repetati procesul de 3-4 ori o data la doua zile. Daca intre timp se formeaza niste floare o indepartam. Daca varza se lasa si mai este loc in butoi puteti sa mai adaugati alta varza. Se va mura!
- Cand am terminat de vanturat, sigilam butoiul cu capacul si dam la rece.
- Desfacem butoiul la iarna cand vom face niste sarmalute delicioase sau chiar o varza calita !
Varza murata la butoi pentru iarna, nelipsita din camara romanilor pentru preparatele traditionale ale sezonului rece. Reteta este una simpla si poate fi facuta de orice incepator. Varza se mureaza cel mai bine in butoaie de lemn sau din material plastic. Se pot folosi si borcane de sticla cu conditia ca acestea sa aiba gura mare iar verzele sa fie mici ca sa poata incapea.
Sfaturi utile!
- varza trebuie sa fie de toamna, suculenta, proaspata si sanatoasa.
- se pune la murat toamna tarziu sau chiar la inceputul lunii noiembrie.
- in cartile vechi se recomanda chiar ca varza pentru murat sa fie usor ”batuta de bruma”.
- sarea trebuie sa fie grunjoasa, fara iod
- se poate adauga si sfecla rosie care va da moarei de varza o culoare rosiatica.
- pentru o aroma placuta se pot pune tulpini uscate de marar cu seminte, foi de dafin, boabe de porumb care dau culoare galbuie verzei si stimuleaza murarea.
- Lasati varza in butoi, fara lichid, in prima noapte. In acest timp varza se mai inmoaie si absoarbe bine sarea
- Pentru un plus de aroma puteti pune printre verze si mere intregi.
- Nu sariti peste procesul de vanturare! Este foarte important. O alta varianta este de a scoate apa cu ajutorul furtunului si apoi sa o punem inapoi in vas. Un procedeu mai complicat.
- Daca intre timp se formeaza niste floare o indepartam.
- Daca varza se lasa si mai este loc in butoi puteti sa mai adaugati alta varza. Se va mura!
- Varza are nevoie de o luna, o luna si jumatate pentru a se mura.
Beti si zeama de varza. Aceasta are foarte multe beneficii pentru sanatate. Este bogata in vitamina C, A, B1, B2, B3, B6 si B9 si E, dar si in minerale precum magneziu, potasiu, fier, iod, dar contine si vitamina U cunoscuta ca anti-ulceroasa. Citeste mai multe aici!
Daca v-a placut reteta de astazi, varza murata la butoi , aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram sau YouTube.