Varza calita cu afumatura

122

Varza calita cu afumatura

Preparare30 mins
Timp de gătire1 hr
Timp total1 hr 30 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: mancare de varza cu carnati, varza acra cu carne, Varza calita cu afumatura, varza cu ciolan
Porţii: 6

Ingrediente

  • 1 kg varza murata
  • 1 kg afumatura
  • 1 lingura untura
  • 2 cepe mari, tocate
  • 3 catei usturoi tocati
  • putina sare (ai grija ca varza sa nu fie deja foarte sarata, la fel si afumatura)
  • piper
  • cimbru uscat
  • 4 lingurite boia dulce
  • 2 cani zeama de varza sau apa

Mod de preparare

  • Varza se verifica si daca este prea sarata se tine o ora in apa.
  • Tocati varza fideluta si lasati-o la scurs.
  • Intr-o oala topiti untura si rumeniti putin afumatura.
  • Puneti ceapa si usutroiul. Caliti pana ce devin sticloase.
  • Puneti piper, cimbru, boia si amestecati bine .
  • Puneti cele 2 cani de zeama de varza sau apa.
  • Puneti varza tocata si amestecati bine.
  • Mai puneti 2 cani de apa, amestecati si acoperiti oala cu un capac.
  • Lasati focul la mediu si verificati varza in 30 de minute. Daca mai este nevoie de lichid, mai adaugati apa.
  • Mai lasati 30 de minute la fiert si verificati. Varza trebuie sa ramana usor crocanta, iar lichidul sa scada aproape complet.
  • Opriti focul si lasati varza sa se odihneasca cateva minute, cu capacul intredeschis, inainte de servire.
  • Se serveste cu mamaliga, ardei si smantana.
  • Pofta buna!

Varza calita cu afumatura, se prepara usor cu efort minim. Este tare gustoasă și vă asigur că mesenii nu vor lăsa nimic în farfurii! La aceasta mancare se cere o carne de porc mai grasa: piept, coaste cu carne si grasime. Nu e obligatoriu sa folosesti afumatura.

Reteta aceasta este foarte populara si in Slovacia, nu numai in Ungaria si Ardeal. De oriunde ar fi, va asigur ca este grozav de gustoasa si ca va veti linge pe degete! Si, bineinteles, o mancare de iarna foarte consistenta.

Proportia de carne/varza este aproape de 1/1. Adica la 800 g carne se pune 1 kg de varza acra. Reteta neavand bulion de rosii, boiaua ii da o culoare foarte frumoasa. Acest fel de mancare se poate gati si la ceaun, in aer liber. Este si mai gustos. Daca o faceti la aragaz, folositi o oala cu fundul gros, de fonta.

Pregătește o mămăligă vârtoasă, ca la mama acasă. Bucură-te de o masă copioasă și gustoasă împreună cu toţi cei dragi din familie, care sigur nu vor refuza un ospăț românesc tradiţional!

Daca v-a placut reteta de astazi, Varza calita cu afumatura , aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close