Varza a la Cluj cu carne tocata, varza murata si orez.
Echipament
- Cuptor
Ingrediente
Pentru carne
- 900 g carne de porc, tocata (sau amestec porc-vita)
- 100 g bacon afumat
- 3 cepe
- sare si piper dupa gust
- boia dulce
- 300 g orez fiert
Pentru varza
- 1,5 kg varza murata, tocata
- ulei vegetal pentru prajit sau untura
- cimbru uscat
- marar proaspat
Mod de preparare
- Varza se spala de saramura si se toaca fasii subtiri.
- Intr-un vas incapator puneti la incins 2 linguri de untura sau 3 de ulei.
- Caliti varza la foc mediu 2-3 de minute, turnati aprox. 2 cani de apa calda peste, puneti cimbrul uscat, acoperiti cu un capac si lasati la fiert 30 de minute. Se mai completeaza cu apa calda daca este nevoie. Timpul de fierbere este aproximativ. O puteti lasa mai mult daca nu va place crocanta.
- Cat timp varza e la fiert, puneti un litru de apa rece intr-o oala, putina sare si fierbeti orezul.
- Intr-o tigaie incapatoare puneti bacon-ul si prajiti-l 3-4 minute.
- Scoateti bacon-ul pe o farfurie si prajiti ceapa pana devine sticloasa.
- Adaugati si carnea tocata peste ceapa si mai prajiti pana cand tot lichidul de la carne se evapora si aceasta isi schimba culoarea. Condimentati cu sare si piper. Aveti grija la sare, s-ar putea va varza murata sa fie destul de sarata.
- Cand opriti focul carnii, adaugati si boia dulce sau picanta, cum va place.
- Varsati orezul peste carne si amestecati bine. A cest pas este obtional, unele gospodine asambleaza in straturi separate cele doua ingrediente.
- Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Pregatiti o tava inalta pentru cuptor. Ungeti-o la interior cu putin ulei sau untura.
- Asezati 1/3 din cantitatea de varza in tava.
- Pentru stratul doi, intindeti mixul de carne si orez.
- Pentru stratul trei, asezati restul de varza si bacon-ul prajit. Daca in oala unde s-a calit varza, este inca apa, turnati-o si aceea deasupra. Se va evapora.
- Dati la cuptor pentru 30-45 de minute, sau pana cand varza s-a rumenit frumos deasupra. (depinde de cat de crocanta va place, se poate lasa pana la o ora in cuptor)
- Cand este gata, presarati marar tocat.
- Se serveste cu smantana sau iaurt putin acrisor.
Varza a la Cluj cu carne tocata, varza murata si orez. Reteta se mai numeste si sarmale desfacute, datorita ingredientelor asemanatoare.
Tips!
- O alta varianta a acestei reteta, pe langa orezul asezat separat intr-un singur strat, este si adaugarea smantanii sau iaurtului deasupra, inainte de a o baga la cuptor. Ramane la alegerea voastra.
- De asemenea, tot deasupra se poate adauga si cateva linguri de pasta de rosii (inainte de a pune iaurtul sau smantana). Nu este obligatoriu, iar in reteta originala de varza a la Cluj, se spune ca nu se adauga rosii. Aveti grija insa, varza murata este acra iar rosiile vor acri si mai mult.
- Daca nu aveti ceapa alba, sau va place mai mult cea rosie, o puteti folosi fara probleme
- Daca doriti mai multa carne in reteta, puteti pune felii subtiri de sunca, carnati, kaizer, deasupra, iar apoi dati-o la cuptor. Neaparat ultimul strat va fi de smantana!
- Se serveste cu paine de casa calda 😉
Mica istorie
Reteta a parut pentru prima oara in anul 1695, intr-o carte de retete semnata de Miklos Misztotfalusi, cel mai important tipograf transilvan al acelor timpuri. Aceasta a avut un real succes, fiind reeditata de zici de ori in suta de ani ce a urmat. Omul care a tiparit cartea nu era bucatar, deci nu el a inventat retetele. El a gasit un manuscris al unei manastiri franciscana de la Sumuleu Ciuc (in apropiere de Miercurea Ciuc). Aceasta era cea mai mare institutie catolica din Transilvania a acelor timpuri. Se pare ca unul dintre calugarii de acolo a redactat aceasta carte pana la faza de manuscris.
Acesta este motivul pentru care adeseori se afirma ca reteta de varza a la Cluj nu ar fi legata de orasul Cluj, pentru ca provenienta ei este, de fapt, din secuime. Varza era raspandita in regiunea Transilvaniei, iar lui Miklos Misztotfalusi nu i s-a parut deloc gresit cand a numit-o a la Cluj
, in cartea lui de bucate.
Vezi alte retete romanesti aici!