Unt de casa in doar 15 minute
Echipament
- Mixer
Ingrediente
- 500 ml smantana lichida pentru gatit, 30% grasime
Mod de preparare
- Toarna smantana intr-un bol. Temperatura smantanii trebuie sa fie de 15 grade, nici rece, dar nici calda.
- Cu un mixer de bucatarie, mixam smantana la viteza mare pana cand se taie. Adica materia solida din smantana se separa de cea lichida. Operatiunea poate varia ca durata intre 2 si 8 minute, timp in care vom supraveghea atent procesul.
- Cand smantana s-a taiat, lasam sa se odihneasca 5 minute.
- Strecurati acum smantana printr-un tifon curat.
- Untul din tifon se pune din nou in bolul uscat si se mai mixeaza pana cand veti elimina tot lichidul (daca mai iese) sau pana cand va deveni pufos si matasos.
- Transferati untul in forma dorita, se acopera cu folie alimentara si se pastreaza la frigider pana la o saptamana.
Unt de casa in doar 15 minute, o reteta usora cu doar un ingredient – smantana lichida grasa. Se pastreaza la frigider pana la o saptamana.
Tips!
- Daca vrei sa adaugi sare in unt, momentul este acela in care il transferi din tifon in castron, pentru a-l mixa a doua oara.
- Spalati foarte bine instrumentele inainte de a face untul (mixerul, tifonul, castronul etc.) pentru ca acesta sa nu prinda un gust ciudat.
- Daca ati respectat temperatura smantanii, iar untul intarzie sa apare, asta inseamna ca smantana are prea putina grasime. Cumparati smantana lichida cu cel putin 30% grasime.
- Puteti congela untul, in cantitati mici, pana la 6 luni. Se decongeleaza la frigider, inainte de consumare.
- Eliminarea unei cantitati cat mai mari de apa din unt nu e un moft ci este cea mai sigura modalitate de a ii prelungi termenul de valabilitate.
- Untul rancezit are un miros aparte, neplacut si trebuie aruncat.
Unt aromat
Puteti aroma untul, cu diverse ierburi si mirodenii, alese de voi.
Va las aici reteta mea de unt de casa cu ierburi. O minunatie!!!