Ulei picant pentru mancare

46

 

Ulei picant pentru mancare

Preparare5 mins
Timp total5 mins
Cuvânt cheie: reteta ulei picant, ulei cu ardei iute, ulei cu chilli, ulei pentru pizza, ulei picant

Ingrediente

  • 250 ml ulei de masline sau floarea soarelui
  • 1 ardei chili sau ardei iute
  • 2 lingurite fulgi de boia iute

Mod de preparare

  • Intr-o sticla sau in recipientul pentru ulei, pune fulgii de boia si ardeiul
  • Toarna in sticla uleiul. Inchide ermetic si agita sticla de 2,3 ori.
  • Se lasa la macerat 3 zile inainte de consum.

Ulei picant pentru mancare foarte usor de facut. In Calabria se numeste „ulei sfant” pentru ca nu poate lipsi de pe nicio masa. Ingredientele sunt doua: un ulei de buna calitate (in Calabria se foloseste cel de ulei de masline pentru ca se produce in regiune dar sunt sigura ca si un ulei de floarea soarelui ar merge foarte bine!) si ardei iute cat de mult.

Exista mai multe proceduri de preparare al uleiului iute:

  1. Una in care ardeii iuti se folosesc cruzi, adica se toaca mare, se pun intr-un borcan, se acopera cu ulei de masline, se lasa la soare patru saptamani. Nu mi s-a parut geniala aceasta metoda deoarece exista riscul ca uleiul sa rancezeasca.
  2. Uleiul se pune intr-o oala si se da la aragaz, la foc mic. Se adauga chilli si fulgi de boia, se amesteca timp de 5 minute sau pana cand temperatura uleiului ajunge la 80 de grade Celsius. Nici aceasta metoda nu mi s-a parut potrivita, nu-mi place sa folosesc uleiul care a fost deja incalzit.
  3. Si ultima, cea pe care v-am prezentat-o eu. Aceasta este varianta pe care o folosesc eu.  Nu ma mai complic sa filtrez uleiul, am pus ardeii direct in recipientul ce-l tin pe masa, am turnat ulei peste ei si deja dupa 3 zile pisca limba bine de tot.

Cum il folosesc eu?

Cate 2-3 picaturi adaug si la salate. Il picur in farfuria cu supa tot asa, numai 2-3 picaturi. Se poate adauga un plus de iuteala pizzei daca se doreste sau oricarui preparat culinar.

Daca v-a placut reteta de astazi, ulei picant pentru mancare, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close