Paine umpluta cu mozzarella fara coacere
Ingrediente
- 90 g faina
- 55 ml lapte
- 10 g unt topit
- putina sare
Pentru umplutura
- 1 cartof mediu
- 2 linguri maioneza
- mozzarella razuita
Mod de preparare
- Intr-un castron pune faina cernuta, untu, putina sare si laptele.
- Amesteca pana cand se formeaza coca si framanta 5 minute cu mana.
- Acopera coca si da-o la frigider pentru o ora.
- Curata cartoful si fierbe-l. Cand este gata, zdrobeste-l pentru a forma un piure.
- Pune in piure 2 linguri de maioneza clasica si amesteca.
- Infaineaza blatul de lucru. Scoate coca, mai framant-o 2 minute apoi intinde-o cu sucitorul pentru a forma o foaie cu diametrul de 22 cm.
- In mijlocul foii pune mozzarella, piureul de cartof peste, si inca un strat de mozzarella.
- Trage capetele spre interior si inchide-le bine cu degetele.
- Cand totul este foarte bine inchis, intoarce-o cu inchizatura in jos, si cu sucitorul mai intinde-o putin pentru a o aplatiza.
- Pune o tigaie la incins, la foc mic. Unge-o cu unt.
- Aseaza turta in tigaie cu inchizatura in jos. Prajeste-o pana cand coca se maroneste frumos.
- Unge cu unt si partea de deasupra turtei.
- Intoarce-o si prajeste-o.
- Cand este gata mai intoarce-o o data pentru cateva secunde si opreste focul.
- Scoate-o pe un platou si tai-o cu un cutit mare foarte bine ascutit.
- Sunteti gata de servit.
- Pofta buna!
Turta umpluta cu mozzarella fara coacere. Coaja crocanta si umplutura topita te va cuceri pe loc. Bineinteles, este o reteta care iti da voie sa te joci cu ingredientele, de aceea o puteti umple dupa bunul plac. Ati putea foarte bine umple cu carne tocata, sunca, jambon, cascaval, etc.
Multi dintre noi am avut ocazia sa gustam aceste turte in copilarie. Cred că nesofisticatele dar minunatele și delicioasele plăcinte la tigaie, cu fel de fel de umpluturi, reprezintă unul dintre pilonii bucătăriei tradiționale românești. Ardelenii au plăcintele codrenești sau cele coapte pe lespede, în sudul țării avem scovergile simple sau cu fel de fel de umpluturi iar moldovenii musai că au și ei fel de fel de produse asemănătoare! Până la urmă, ce putea fi mai accesibil, pentru străbunicile și bunicile noastre, decât un aluat simplu pe care să-l umple cu umpluturi dulci sau sărate, după plac și poftă? De cele mai multe ori, aluatul acestor plăcinte la tigaie era unul simplu, de pâine. Alteori, când bunicile voiau ele să ne fie răsfățul deplin, aluatul era îmbunătățit cu lapte și ouă, să devină mai pufos.
Indiferent de denumirea acestor turte, cert este ca ele dispar imediat ce au fost scoase din tigaie.
Sfaturi utile
- Pentru prajire foloseste o tigaie cu fund mai gros, nelipicioasa. (tefal, fonta etc)
- Incepi cu cantitatea de 90 g faina. In functie de faina aleasa, s-ar putea sa fie nevoie sa mai adaugi putin.
- Daca alegi sa o umpli cu carne tocata, aceasta trebuie gatita separat. Ai grija sa o scurgi bine de suc si grasime inainte de a umple turta.
- Pentru o umplutura dulce, foloseste gemul tau preferat.
- Pentru un gust autentit romanesc, umple-o cu amestec de branza de vaci cu marar.
Daca v-a placut reteta de astazi , turta umpluta cu mozzarella, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram sau YouTube.