Turta dulce reteta pentru Craciun

489

Turta dulce reteta pentru Craciun.

Preparare30 minutes
Timp de gătire40 minutes
Timp total1 hour 10 minutes
Fel de mâncare: desert
Cuvânt cheie: biscuiti cu branza, desert, fursecuri, masa de Craciun, turta dulce
Porţii: 20

Echipament

  • forme pentru biscuiti

Ingrediente

  • 450 g faina
  • 3 lingurite praf de copt
  • 1 lingura ghimbir macinat
  • 2 lingurite scortisoara macinata
  • 1 lingurita mix de cuisoare, nucsoara
  • 85 g unt moale, nesarat.
  • 150 g zahar brun
  • 1 ou mare, la temperatura camerei
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 180 g miere

Mod de preparare

  • Intr-un castron incapator, amesteca toate ingredientele uscate.
  • In alt castron, bateti cu mixerul, untul cu zahar pana devine pufos
  • Puneti oul si esenta de vanilie in unt, si mai mixati 30 de secunde.
  • Adaugati mierea si mixati la viteza mica inca 1 minut.
  • Incepeti sa puneti mixul de ingrediente uscate, putin cate putin, peste unt si miere. Se mixeaza incet apoi se mareste putin viteza pentru inca 15 secunde sau pana cand toate ingredientele s-au incorporat bine.
  • Aluatul trebuie sa devina pufos si usor lipicios.
  • Aluatul se inveleste in folie de bucatarie si se da la frigider pentru cel putin 2 ore.
  • Incingeti cuptorul la 190 de grade Celsius. Pregatiti tava pentru cuptor cu hartie de copt.
  • Scoateti aluatul de la frigider , impartiti-l in doua. Pana cand veti crea biscuitii din jumatate de aluat, celalat trebuie sa ramana in continuare la frigider.
  • Intindeti pe masa de lucru o bucata de hartie de copt si pudrati-o usor cu faina. Asezati aluatul pe foaie. Pudrati-l si pe acesta cu faina si mai asezati o bucata de hartie deasupra.
  • Se intinde acum bine cu un sucitor. Grosimea aluatului nu trebuie sa ramana mai mare de 4 mm.
  • Formele de biscuiti se dau mai intai prin faina, apoi se taie aluatul cu ele.
  • Folositi o paleta pentru a transfera biscuitii in tava pentru copt.
  • Se dau la cuptor intre 12 si 14 minute, depinde de cat de pufoasa sau crocant a vrei turta ta.
  • Cand sunt gata, se aseaza pe o farfurie si se repeta procesul cu cea de-a doua parte de aluat, din frigider.
  • Se lasa la racit inainte de a se orna cu glazura si bomboane.

Turta dulce un desert pentru Craciun. Un fursec aromat, pufos care ne aduce aminte de copilarie si de Fratii Grimm.  Se taie in forme frumoase de stea, ingerasi, omuleti etc. pentru masa de Craciun.

Puteti pregati o glazura simpla din zahar, albus de ou si 1 lingura de apa fiarta. Utilizati un mixer pentru a bate albusul cu zahar. Veti obtine o glazura sticloasa si lucioasa.

Aluatul pentru turta dulce se tine la frigider pentru a fi mai usor de lucrat. Cu cat sta mai mult la frigider, cu atat mai bine. De asemenea, aluatul se poate pregati in avans, acesta se pastreaza excelent la frigider pana la 5 zile sau la congelator pana la 3 luni.

Am folosit zahar brun pentru turte, tocmai pentru culoarea lui frumoasa. Pentru glazura se foloseste zahar alb, pudra. Adaugati si putina esenta de vanilie sau lamaie la glazura, va iesi mult mai parfumata.

In copilarie cumparam turta dulce de la magazinele cu dulciuri. Astazi, calitatea nu mai este aceeasi, de aceea prefer s-o prepar in casa. In plus, daca aveti copii, acestia se vor distra de minune la  decorarea si personalizarea diverselor figurine din turta dulce.

Scurta istorie

Primele marturii ale aparitiei acestui sortiment de biscuiti apar la sfarsitul primului mileniu. In anul 992, calugarul armean Grigorie Macarie se retrage in ultimii ani de viata in Franta, unde gateste tot felul de produse de patiserie. Dintre acestea, cel mai apreciat desert (poate si datorita originalitatii ingredientelelor lui) a fost turta dulce. „Piesa de rezistenta” din componenta „dulcelui“ o reprezinta – asa cum o divulga de la bun inceput denumirea din limba engleza, gingerbreadghimbirul.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close