Turda dulce cu glazura

73

Turda dulce cu glazura, moale si aromata

Preparare45 mins
Timp de gătire15 mins
Timp total1 hr
Fel de mâncare: desert
Cuvânt cheie: biscuiti cu ghimbir, biscuiti cu scortisoara, glazura pentru biscuiti, masa de Craciun, turta dulce cu glazura, turta dulce moale
Porţii: 30 buc

Ingrediente

  • 115 g unt nesata si moale, la temperatura camerei
  • 200 g zahar brun
  • 1 ou
  • 2 linguri miere
  • 280 g faina
  • 1 lingura ghimbir macinat
  • 1 lingurita scortisoara
  • putina nucsoara
  • 1 plic praf de copt
  • un praf de sare

Pentru glazura

  • 2 albusuri de ou
  • 400 g zahar pudra (+200 g pentru a ajusta consistenta)
  • culoare alimentara (optional)
  • putin lapte sau apa pentru consistenta, daca este nevoie

Mod de preparare

  • In castronul robotului de bucatarie, bate untul cu zahar pana cand acesta devine pufos.
  • Adauga oul, mierea si amesteca / mixeaza
  • Pune si restul de ingrediente si mai mixeaza putin la viteza mica.
  • Scoate aluatul din castronul robotului si imparte-l in doua parti egale.
  • Intinde putin cele 2 parti, impacheteaza-le in folie si da-le la frigider pentru cel putin o ora.
  • Incinge cuptorul la 180 de grade Celsius.
  • Scoate aluatul din frigider si intinde-l pentru a forma o foaie cu grosimea de 3-4 mm.
  • Taie acum aluatul cu formele tale preferate si aseaza turtele intr-o tava pregatita cu hartie de copt.
  • Dati turtele la cuptor pentru 12-14 minute.
  • Repeta procesul cu cea de-a doua bucata de aluat.
  • Scoate turtele de la cuptor si lasa-le la racit complet inainte de ornare.
  • Cand s-au racit bine, puteti face si glazura.
  • Pune albusurile si zaharul in vasul mixerului.
  • Mixeaza pana cand ajungi la consistenta dorita. Mai adauga zahar, putin cate putin, daca este nevoie. Poti sa faci un test inainte, pune putina glazura pe o hartie si vezi daca aceasta curge prea tare sau daca este perfecta pentru decorat.
  • Daca folosesti culoare alimentara, mai verifica o data consistenta. Culoarea este lichida si este posibil sa mai trebuiasca zahar pudra.
  • Daca glazura s-a intarit prea tare, pune cu lingurita putina apa sau lapte si amesteca.
  • Pune glazura intr-un pos si decoreaza turtele. Te poti ajuta si de o scobitoare pentru a indeparta glazura, daca ai gresit, sau pentru a uniformiza glazura.
  • Daca vrei sa treci de doua ori cu glazura peste biscuiti, asteapta 5-10 minute pentru ca primul strat sa se intareasca, iar culorile sa nu se imprastie.
  • Enjoy!

Turda dulce cu glazura, moale si aromata, care se va pastra proaspata mult timp. Aceste turte vor indulci si infrumuseta orice masa festiva.  Aluatul este unul foarte simplu si daca ai acasa un mixer sau robot de bucatarie, acestea iti vor usura foarte mult munca. Partea cu decoratul este munca cea mai migaloasa. Daca nu ai foarte mult timp, te sfatuiesc sa ornezi turtele simplu, cu o singura culoare, asa cum am facut eu.

Poti incepe reteta aceasta si cu cateva zile mai devreme. Dupa ce ai creat aluatul pentru turte, impacheteaza-l in folie de plastic si da-l la congelator. Cand esti gata de copt, scoate aluatul din congelator si lasa-l la bucatarie pentru a ajunge la temperatura camerei.

Pentru turte moi, lasati-le mai putin la cuptor, iar pentru turte crocante, mai mult. In functie de grosimea turtelor, timpul de coacere poate varia. Eu am intins foaia de aluat cu o grosime de 3-4 mm. Au mai crescut la coacere. Insa, detaliile astea raman la alegerea voastra.

Glazura pe care am facut-o este cea clasica, adica royal icing. Este una simpla, din zahar pudra si albus de ou. Daca nu vrei sa folosesti albusul, poti adauga lapte. Pentru 1 albus de ou se adauga 30 de ml de lapte. Totusi, cu albus, glazura se intareste mai bine, devine mata si rezistenta. Cea cu lapte se strica la atingere. Puteti colora glazura cu orice culoare doriti, sau o puteti lasa simpla.

Dupa ce ati ornat turtele, lasati-le sa se usuce bine. Se pot pastra in borcane de dulciuri, inchise ermetic.

Daca v-a placut reteta de astazi, turda dulce cu glazura, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close