Tort simplu de vanilie

339

 

Tort simplu de vanilie

Preparare15 mins
Timp de gătire35 mins
Timp total50 mins
Fel de mâncare: desert
Cuvânt cheie: crema de vanilie, desert, reteta de tort, tort, tort cu vanilie, tort de vanilie, tort rapid
Porţii: 12

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

Pentru blat

  • 225 g unt nesarat
  • 300 g zahar granulat
  • 4 oua, la temperatura camerei
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • 330 g faina
  • 2 pliculete praf de copt
  • 1/2 lingurita sare
  • 240 ml lapte gras, la temperatura camerei

Pentru crema

  • 340 g unt nesarat
  • 650 g zahar pudra
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • un praf de sare
  • 6 linguri smantana lichida

Mod de preparare

Pregatim blatul pentru tort

  • Incinge cuptorul la 175 grade Celsius. Pentru o coacere rapida, va sfatuiesc sa inpartiti aluatul in mod egal, in doua tavi de copt. Tavile pentru blaturi se pregatesc cu hartie pentru copt, se ung in interior cu unt si se tapeteaza cu putina faina.
  • Intr-un castron mare, mixati timp de 5 minute untul cu zahar. Adaugati oale pe rand, mixand bine dupa fiecare. Puneti esenta de vanilie.
  • Intr-un alt castron, amestecati faina, sare si praful de copt.
  • Adaugati faina peste mixul de ou, putin cate putin.
  • Puneti si laptele si continuati sa mixati la viteza mica pana cand toate ingredientele s-au amestecat bine.
  • Aluatul se imparte in mod egal intre cele 2 tavi pentru copt.
  • Se dau la cuptor pentru 20-30 de minute, verificati cu scobitoarea mijlocul blatului. Va sfatuiesc insa, sa-l incercati dupa 15 minute de coacere, frecvent.
  • Cand sunt gata, se scot din cuptor, si se lasa la racut complet. Nu le scoateti imediat din tavi, lasati-le 10 minute, apoi ele se vor desface frumos, fara sa se rupa.

Pregatim crema de vanilie

  • Intr-un castron bateti untul timp de 5 minute, pana cand acesta se deschide la culoare si devine pufos.
  • Puneti jumatate din cantitatea de zahar si bateti la viteza mica 1-2 minute, mariti viteza pentru inca 3 minute.
  • Puneti si cea de-a doua jumatate de zahar si repetati procesul.
  • Adaugati vanilia si praful de sare.
  • Adaugati 3 linguri de smantana lichida, bateti la viteza mica 2 minute, mariti viteza pentru 3 minute. Repetati procesul si pentu restul de smantana lichida.
  • Crema trebuie sa aiba textura ca de frisca.

Asamblarea tortului

  • Puneti un blat pe o farturie sau platou intins.
  • Puneti 1/3 din cantitatea de crema si acoperiti primul blat.
  • Puneti si al doi-lea blat si imbracati tortul cu crema pe toate partile.
  • Intr-un pos puneti putina crema si ornati tortul cu floricele mici.

Tort simplu de vanilie perfect pentru orice eveniment. Gustos si plin de parfum, ii va incanta pe cei mici dar si pe cei mari. Acest tort se poate pastra la frigider pana la 3 zile si la congelator pana la 2 luni. Se scoate la temperatura camerei inainte de servire.

Poti fi maestru in bucatarie, poti prepara cele mai gustoase retete, insa in cazul torturilor nu este de ajuns sa-ti incanti doar papilele gustative, ci si privirea. Tortul are scopul de a aniversa un eveniment, prin urmare trebuie sa fie la fel de spectaculos ca si evenimentul in sine. Multi se tem sa-l pregateasca acasa din acest motiv. Ei bine, daca ai ustensilele necesare, si tu poti face un tort intocmai ca la cofetarie si, garantat, iti vei surprinde invitatii.

Compozitia blatului

Blatul este aspectul care necesita cea mai mare atentie, pentru ca acesta trebuie sa fie pufos si grandios. Intotdeauna scoate ingredientele din frigider cu cel putin o ora inainte de a te apuca de gatit, astfel incat acestea sa ajunga la temperatura camerei. Oul trebuie sa fie proaspat si pentru asta poti sa-l pui intr-un bol cu apa, iar daca se va lasa pe fundul vasului inseamna ca este proaspat si-l poti folosi. De asemenea, untul trebuie lasat la topit si niciodata nu trebuie sa-l folosesti direct din frigider.

Rolul cuptorului

Cuptorul trebuie intotdeauna preincalzit, insa un truc veritabil pe care trebuie sa-l stii si obligatoriu sa-l aplici este faptul ca nu trebuie sa deschizi usa cuptorului cat timp blatul este la copt. Daca, insa, ai nevoie sa intorci blatul pentru o coacere uniforma, atunci asteapta minimum 20 de minute pana sa faci manevra. In caz contrar, s-ar putea ca blatul sa nu iasa pufos.

Adaugarea cremei

Crema dintre blaturi necesita foarte multa atentie. Poti obtine un blat pufos, iar atunci cand aplici crema totul sa se distruga. Ceea ce trebuie sa stii este ca dupa aplicarea cremei dintre blaturi, inainte de a-l orna pe exterior, tortul trebuie pus in frigider pentru 20-30 de minute. Astfel crema se va intari si eviti alunecarea straturilor de blat cand il imbraci in crema.

Decorul si ornamentele

Trebuie sa stii ca prea multa crema adaugata va incarca tortul, iar prea putină va lasa la vedere suprafete de blat. Pentru a se intinde uniform este necesar sa aplici crema in doua sau trei straturi subtiri. Un alt aspect important pe care trebuie sa-l iei in seama este faptul ca intotdeauna crema trebuie sa fie la temperatura camerei atunci cand o intinzi pe tort, iar frisca trebuie sa fie racita inainte. Incepe intotdeauna cu lateralele tortului si abia la final aplica pe partea superioara.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close