Tort de vanilie si capsuni

264

 

Tort de vanilie si capsuni

Fel de mâncare: desert
Cuvânt cheie: desert, ocazii speciale, tort cu capsuni, tort cu vanilie, tort simplu si rapid
Porţii: 8

Echipament

  • Cuptor
  • Mixer

Ingrediente

Blat

  • 6 oua
  • 190 g zahar
  • 190 g faina
  • 30 g unt
  • 1 lingura esenta de portocale (sau esenta de vanilie)

Crema de vanilie

  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri amidon
  • 100 g zahar
  • 700 ml lapte
  • 50 g unt
  • vanilie
  • 200 ml frisca lichida
  • 500 g capsuni

Mod de preparare

Blatul

  • Se incalzeste cuptorul la 180 grade.
  • Ouale si zaharul se bat cu mixerul la bain marie pana se incalzesc. Se ia vasul de pe foc si se continua mixarea la viteza mare inca 10 minute, pana isi tripleaza volumul si compozitia este pufoasa.
  • Se topeste untul si se lasa la foc mic pana incepe sa devina auriu (va avea un usor gust de alune). Se toarna in fir subtire peste compozitia de oua cu zahar.
  • Se adauga apoi faina cernuta, putin cate putin, amestecand usor, cu o lingura de lemn, de sus in jos.
  • Se tapeteaza o forma de tort cu pereti detasabili cu hartie de copt si se toarna compozitia cu grija.
  • Se coace pana devine auriu. Verificati cu scobitoarea.
  • Se lasa la racit in tava 10 minute si apoi se scoate blatul pe un gratar si se lasa sa se raceasca complet.

Crema de vanilie

  • Galbenusurile se freaca cu zaharul si amidonul, apoi se adauga treptat laptele rece, amestecand cu telul sa nu se formeze cocoloase.
  • Se pune vasul pe foc, se adauga vanilia. Se fierbe la foc mic pana se ingroasa, amestecand continuu.
  • La final se adauga untul. Se lasa la racit si sepune la frigider cel putin o ora.
  • Se batfrisca lichida. Jumatate din frisca se adauga in crema rece, incorporand cu grija.
  • Capsunile se spala si se lasa la scurs (se sterg cu prosoape de hartie daca este nevoie). Le vom taia apoi in bucatele mici.
  • Se taie blatul rece in trei si incepem asamblarea tortului.
  • Se pune primul blat in tava de tort cu inel detasabil, se adauga deasupra jumatate din crema, se presara capsuni si se adauga al doilea blat.
  • Se pune restul de crema, capsuni si ultimul blat se imbraca in restul de frisca.
  • Se decoreaza cu capsuni si se pune la rece cel putin 2-3 ore inainte de servire.

Tort de vanilie si capsuni, potrivit pentru toate ocaziile speciale, sau, de ce nu, un moft duminica! Nu poti refuza un astfel de desert.

Daca ai incercat vreodata sa faci un tort de la zero si nu ti-a iesit bine, sigur ai fost dezamagita. E posibil ca unul dintre aceste trucuri sa-ti fi venit in ajutor la acel moment. Iata cum sa procedezi pe viitor pentru a fi sigura ca obtii tortul de casa perfect:

  1.  Foloseste unt la temperatura camerei

    Daca in reteta pe care urmeaza sa o pregatesti nu e specificat altceva, precum unt topit, trebuie sa aduci untul la temperatura camerei cu 1-2 ore inainte de a te apuca de treaba. In caz contrar, vei atinge mult mai greu consistenta ideala a aluatului de tort, caci untul se va bate greu.

  2. Oua reci/calde

    Majoritatea retetelor de tort presupun separarea oualor si baterea albusurilor independent de albus. Ce trebuie sa stii este ca, desi albusurile se separa cel mai bine cand sunt reci, ele se bat cel mai bine cand sunt la temperatura camerei. Astfel, cel mai bine e sa separi ouale imediat ce le-ai scos de la rece si sa le lasi apoi macar 30 de minute pentru a se incalzi.

  3. Aluat pufos

    Cu cat aluatul este mai aerat, cu atat tortul tau va fi mai pufos si va creste mai bine. Daca vrei sa eviti cocoloasele si sa obtii tortul perfect, cerne toate ingredientele uscate (faina, praf de copt, bicarbonat, etc), nu inainte de a le amesteca intre ele.

  4. Masoara bine ingredientele uscate

    Ai grija sa masori cu o cat mai mare acuratete ingredientele uscate, caci dulciurile coapte nu sunt la fel ca mancarea, nu poti pune “din ochi”.
    Daca nu ai un cantar la indemana, tine minte urmatorul sfat: o lingura mare plina cu ingrediente uscate, precum faina, cantareste 25 g.

  5. Coacerea uniforma

    Este important sa retii ca tortul se coace datorita circulatiei aerului cald in interiorul cuptorului. Prin urmare, cu cat tortul e situat mai central, cu atat mai bine. La jumatatea timpului de coacere, roteste tava pentru a asigura o coacere uniforma.

  6. Preincalzeste cuptorul
    Ori de cate ori coci un tort, cuptorul trebuie sa fie preincalzit. Daca ai cuptor cu termostat e cu atat mai bine, poti seta temperatura exacta la care trebuie sa se coaca tortul tau. Daca nu, cel mai bine este sa incingi cuptorul cu minim 20-30 de minute inainte, la foc mic.

Spor la copt si la tort de vanilie si capsuni!

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close