Tort de morcovi
Echipament
- Cuptor
Ingrediente
- 285 g faina
- 2 lingurite praf de copt
- 1/2 lingurita sare
- 2 lingurite scortisoara
- 1/4 lingurita ghimbir
- 1/4 lingurita nucsoara
- 4 oua
- 175 ml ulei vegetal
- 130 g piure de mar (mar fiert si pasat)
- 200 g zahar granulat
- 150 g zahar brun
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 350 g morcovi razuiti (nefierti)
- 130 g nuci pecan pisate
Crema de branza
- 400 g crema de branza
- 200 g mascarpone
- 120 g unt moale
- 100 g zahar pudra
- 2 lingurite extract de vanilie
Mod de preparare
- Incinge cuptorul la 180 grade celsius
- Se pregateste doua tavi pentru blatul de tort se unge cu ulei si se aseaza hartie de copt. Folositi doar una daca nu aveti dar timpul de coacere va fi mai mare si va trebui sa-l taiati apoi pe jumatate.
- Intr-un castron se amesteca faina, praful de copt, sare, scortisoara, nucsoara si ghimbir.
- Intr-un castron mare se mixeaza uleiul, piureul de mar, ouale, zaharul alb si brun, si vanilia.
- Se adauga si mixul de faina si se continua mixarea.
- Aluatul se imparte in mod egal in cele doua tavi si se da la cuptor 30-35 de minute. (verificati cu scobitoarea)
- Cand blatul s-a copt se scoate de la cuptor si se lasa la racit 10 minute. Daca suprafata nu este egala, se taie.
- Pentru crema de branza, puneti toate ingredientele intr-un castron si mixati totul foarte bine pana devine o crema pufoasa.
- Umpleti blaturile cu crema si ornati-l la exterior.
- Presarati nuci si dati-l la frigider pentru cateva ore.
- Sunteti gata de servit!
Tort de morcovi sau carrot cake- morcovii chiar nu se simt, insa dau un gust si o textura minunata! Blatul este pufos, moale si usor umed.
Originile tortului de morcovi sunt contestate. Publicata in 1591, exista o reteta engleza pentru „budinca intr-o radacina de Carret” care este in esenta un morcov umplut. Includea multe elemente comune desertului modern: smantana, oua, stafide, indulcitor, condimente, morcov razuit si pesmet. Multi istorici alimentari cred ca tortul de morcovi provine din budinci de morcov mancati de europeni in Evul Mediu. Se spune ca aceasta evolutie este originara in Evul Mediu. Pe vremea aceea zaharul era scump pentru majoritatea indivizilor. Greu de gasit, astfel ca multe persoane au folosit morcovii ca substitut pentru zahar.
In volumul doi din „L’art du cuisinier” (1814), Antoine Beauvilliers , a inclus o reteta pentru un „Gâteau de Carottes”, care era suficient de popular pentru a fi copiat in versatum in cartile de bucate ale concurentilor. In 1824, Beauvilliers publicase la Londra o versiune in limba engleza a cartii sale de bucate care include o reteta pentru „Torturi de morcovi” intr-o traducere literala a retetei sale anterioare.
O alta reteta din secolul al XIX-lea provine de la scoala de menaj din Kaiseraugst ( Canton Aargau , Elveia ). Conform Patrimoniului Culinar al Elveției , acesta este unul dintre cele mai populare prăjituri din Elveția, în special pentru zilele de naștere ale copiilor.
Popularitatea tortului de morcovi a fost reinviata in Marea Britanie din cauza rationarii in timpul celui De- al Doilea Razboi Mondial.