Tort de caramel cu nuci pecan
Echipament
- Cuptor
Ingrediente
Pentru blat
- 4 oua mari
- 230 g dulce de leche - crema de caramel (se gaseste in supermarket)
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 240 ml smantana lichida
- 180 ml ulei
- 4 g nes solubil
- 25 ml apa fierbinte
- 250 ml faina
- 2 plicuri praf de copt
- putina sare
Pentru umplutura
- 75 g dulce de leche
- 120 ml lapte condensat
- 125 g nuci pecan pisate
Crema pentru ornat
- 455 g mascarpone, la temperatura camerei
- 300 g dulce de leche
- 120 ml lapte condensat
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 lingurita cafea solubila
- 10 ml apa fiarta
- 710 ml smantana lichida
- 125 g nuci pecan zdrobite pentru ornat
Mod de preparare
- Incinge cuptorul la 175 grade Celsius. Pregateste tava pentru blat cu hartie de copt si unge marginea, la interior, cu putin ulei sau unt topit.
- Pregatim aluatul pentru blat. Intr-un castron epntru mixer, pune ouale, dulce de leche, vanilie si zahar.
- Mixeaza la viteza medie 2-3 minute.
- Pune smantana lichida si ulei.
- Intr-un pahar amesteca nesul cu apa fierbinte. Cand s-a topit, toarna-l in aluat.
- Mai mixeaza 1 minut sau pana cand ingredientele sunt incorporate bine.
- Intr-un castron amesteca faina, praful de copt si putina sare.
- Toarna in 2-3 transe mixul de faina peste mixul de oua. Mixeaza incet pana obti un aluat cremos.
- Daca aveti posibilitatea, pregatiti 3 tavi pentru blat. Astfel veti reduce considerabil timpul de coacere. Impartiti aluatul in mod egal intre cele 3 tavi.
- Dati blaturile la copt pentru 24 de minute, sau pana cand acestea s-au copt bine la interior. Se incearca in mijloc cu scobitoarea.
- Cand sunt gata se scot din tava si se lasa la racit complet.
- Pregatim umplutura pentru tort. Intr-un castron amesteca laptele condensat si dulcele de leches. Bateti cu telul pana cand acesta devine cremos.
- Puneti nucile pisate si amesteca usor cu o spatula de cauciuc. Lasa deoparte pana la folosire.
- Pune mascarpone si dulce de leche in castronul mixerului. Mixeaza la viteza medie pentru 2 minute.
- Adauga laptele condensat si vanilia.
- Intr-un pahar amesteca nesul cu apa fierbinde pana cand se dizolva si toarna-l in castronul cu crema.
- Mixeaza 1 minut pana cand crema devine pufoasa si uniforma.
- In alt castron pune smantana lichida si mixeaza cca 4 minute sau pana cand aceasta se intareste si formeaza varfuri.
- Adauga peste smantana mixul de mascarpone si dulce leche. Mixeaza la viteza mare 15-20 de secunde. Nu mixa foarte mult, altfel crema se va taia. Daca cele 2 mixuri nu s-au incorporat, cu o spatula de cauciuc amesteca usor.
- Dati crema la frigider 1 ora inainte de folosire.
- Incepeti asamblarea tortului. Taiati blaturile cu un cutit bine ascutit pentru a le nivela.
- Puneti crema pentru umplut, cea cu nuci pecan, pe 2 blaturi.
- Pune peste crema de nuci si crema de mascarpone.
- Aseaza cele 3 blaturi unul peste altul. Imbraca tortul peste tot la exterior, in crema de mascarpone.
- Dati la frigider 15-30 de minute, apoi mai puneti un strat si ornati-l frumos cu un pos.
- Presara nuci pecan peste crema.
- Dati tortul la frigider cateva ore pana la servire.
- Enjoy!
Tort de caramel cu nuci pecan, un desert elegant si delicios. Nivelul de dificultate este mediu, iar daca vei urmari pasii nostri, nu vei da gres.
Dulce de leche este un lapte condensat, caramelizat, care se gaseste cu usurinta in supermachet. Daca aveti insa conserve de lapte condensat alb atunci acesta se transforma usor in caramel daca puneti conserva (inchisa) la fiert intr-o oala cu apa (cat sa o acopere bine) si cronometrati 3 ore din momentul in care incepe sa fiarba (la foc mic). Dupa racire puteti deschide conserva si aveti lapte condensat caramelizat.
Alta reteta de dulce de leche pe care o poti face foarte simplu acasa
- Puneti laptele si zaharul la fiert.
- Cand incepe sa fiarba reduceti focul si amestecati des ca sa nu dea pe foc. Puteti indeparta oala pentru cateva secunde din cand in cand.
- Mai lasati inca 5-10 minute din momentul in care laptele incepe sa-si schimbe culoarea.
- Dupa doua ore si jumatate de fierbere lenta dulceata de lapte este gata. Adaugati vanilia si sarea, mai lasati un clocot si opriti focul.
- Dulceata de lapte s-a ingrosat suficient. Din cantitatea ingredientelor a rezultat 1,4 l de dulceata.
- Aceasta dulceata de lapte se pune in borcanele inchise care se tin la frigider.
Daca v-a placut reteta de astazi, tort de caramel cu nuci pecan, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.