Ton sous vide

244

Ton sous vide

Preparare30 minutes
Timp de gătire17 minutes
Timp total47 minutes
Fel de mâncare: fel principal
Cuvânt cheie: preparat sous vide, reteta cu ton, reteta simpla, salata cu ton, ton sous vide
Porţii: 2

Echipament

  • aparat de vidat

Ingrediente

  • 1 lingura seminte de coriandru
  • 1/2 lingurita fulgi de boia
  • 2 fripturi ton (cca 170 g una, cu o grosime de 2.5 cm)
  • 15 ml ulei

Mod de preparare

  • Pregateste aparatul de gatit sous vide, cu apa. Seteaza temperatura la 50 de grade Celsius.
  • Rasneste semintele de coriandru si amesteca-le cu fulgii de boia, sare si piper.
  • Condimenteaza bine acest mix cele 2 fripturi de ton.
  • Pune intr-o punga de vidat cele 2 bucati de ton, adauga uleiul de masline si videaza.
  • Cand apa a ajuns la temperatura dorita, scufunda punga cu ton. Las-o 15 minute.
  • Cand timpul a trecut, cu ajutorul unui cleste se scoate punga din apa.
  • Intre timp incinge gratarul la foc iute si unge-l cu putin ulei.
  • Scoate tonul din punga si frige-l la gratar cate 1 minut pe fiecare parte.
  • Pregateste o salata proaspata la alegere si serveste cu ton.
  • Pofta buna!

Ton sous vide este o reteta care se prepara mai rapid si mai usor decat ai crede. Rezultatul este unul minunat care te va cuceri pe loc.

Tehnica de gatire sous vide se bucura de o mare popularitate. Gospodinele si bucatarii sunt multumiti ca pot controla temperatura de fierbe a legumelor si a diverselor tipuri de carne. Persoanele care doresc un mod de viata sanatos se bucura de gustul inedit al fripturii lipsite de grasime.

Cum a aparut si s-a raspandit Sous-Vide?

In secolul al XVIII-lea, Benjamin Thompson a utilizat pentru prima data procedeul de preparare a hranei la temperaturi scazute. El a descris rezultatul incercarilor sale ca fiind unul foarte gustos.

La distanta de peste un secol si jumatate, bucatarul francez Georges Pralus experimenta si el. Astfel, a realizat ca foie gras isi pastreaza aspectul si are o textura superioara daca este pregatit sub presiune.

Bruno Goussault a perfectionat aceasta tehnica si a combinat gatitul la temperaturi scazute cu vidarea produselor alimentare.

Maestrii bucatari din intreaga lume au inceput sa introduca bucatile de carne in pungi sigilate. Apoi, le scufundau în apa incalzita pana la o anumita temperatura. Aceasta trebuia sa ramana constanta de-a lungul intregului proces de fierbere.

Dezvoltarea tehnologiei a dus la dezvaluirea secretului bine pazit al marilor restaurante. Azi, pasionatii de gastronomie au la dispozitie aparate de vidat si masini de gatit in Sous-Vide, lejer de utilizat si depozitat.

Daca v-a placut reteta de astazi, ton sous vide , aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close