Tochitura moldoveneasca

20

Tochitura moldoveneasca

Preparare30 mins
Timp de gătire2 hrs
Timp total2 hrs 30 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: reteta tochitura, reteta traditionala romaneasca, tochitura cu mamaliga si ou, Tochitura moldoveneasca
Porţii: 8

Ingrediente

  • 1 kg carne de porc amestec piept, pulpa si ceafa
  • 350 g carnati proaspeti
  • 500 g amestec ficat, inima, rinichi
  • 100g untura
  • 5-6 catei de usturoi, pisati
  • cimbru uscat
  • sare si piper
  • 400 ml apa

Mod de preparare

  • Taiati cubulete carnea, organele si catnatii.
  • Intr-un tuci sau oala cu fundul gros puneti untura la incins.
  • Prajiti inima si rinichii, apoi scoateti-le pe o farfurie.
  • Puneti carnea si prajiti la foc iute 10 minute.
  • Puneti organele prajite, inapoi in oala si apa. Condimentati cu sare, piper si cimbru.
  • Amestecati, acoperiti cu un capac, reduceti flacara focului si lasati la fiert cca 1h.
  • Mai adaugati 150 ml de apa pe parcurs daca este nevoie. Important este sa nu se arda carnea.
  • Puneti carnatii si mai lasati 10 minute la fiert.
  • Adaugati ficatul si mai lasati 5 minute.
  • Cu 2-3 minute inainte de a opri focul, puneti cateii de usturoi zdrobit.
  • Pregatiti mamaliga si oua ochiuri si sunteti gata de servit.
  • Pofta buna!

Tochitura moldoveneasca una dintre cele mai gustoase retete traditionale romanesti, pe cat de simplu de preparat, pe atat de apreciata. Merge de minune cu mamaliguta, oua ochiuri, muraturi, branza de burduf si bineinteles un pahar de vin rosu sec. Greu de refuzat o portie de tochitura, insa aveti grija cat mancati! Este o mancare greu de digerat, de aceea vi-o recomand pentru masa de pranz. De asemenea, preparatul il puteti gati si cu vin, in locul apei. Deoarece procesul de gatire este relativ lung, e bine sa folositi o oala cu fundul gros, veti observa diferenta.

Tochitura nu e o mâncare de fiecare zi. Noi mâncăm tochitură, o dată, poate de două ori pe an. Ei, dar atunci, vreau ca fiecare element al ei să fie fix ceea ce trebuie, adică să aibă gustul pentru ca mâncarea asta este atât de renumită. Carnea să fie prăjită în untură, oul la fel, brânza să fie de țară -brânză de burduf, telemea sau un caș sărat – sau de la ciobani, deci totul să fie de acolo, din aceeași poveste.

Pentru tochitură eu fac de obicei mămăliga un pic mai moale decât în mod obișnuit, tocmai ca să o pot întinde mai bine acolo, în sosul ăla grozav și să pot culege cu ea toate firicelele de brânză împrăștiate în farfurie.

Nu uitați că trebuie să faceți mămăliga în paralel cu tochitura! Țineți un vas cu apă fierbinte pregătit pe aragaz și turnați mălaiul cam atunci când carnea e pe trei sferturi gătită.

Daca v-a placut reteta de astazi, tochitura moldoveneasca, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close