Tocanita de miel cu galuste la cuptor
Echipament
- Cuptor
Ingrediente
Pentru tocanita
- 2 linguri faina
- 600 g carne de miel fara grasime, taiata cubulete
- 2-3 linguri ulei de masline
- 1 cub unt
- 1 ceapa mare, tocata
- 2 catei usturoi, tocati
- 1 lingura pasta tomate
- 700 ml stock de miel sau pui
- 2 morcovi, feliati
- 1 cartof mare, taiat cubulete
- rozmarin, cimbru, patrunjel
Pentru galuste
- 100 g faina
- 50 g unt
- 1 lingurita rozmarin
- 1 lingurita cimbru
- 2 lingurite patrunjel tocat
Mod de preparare
- Incinge cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Intr-un castron pune faina cu sare. Acopera bine, pe toate partile, bucatile de carne cu faina.
- Intr-o tigaie/oala, pe care o veti baga mai tarziu la cuptor, incinge 2 linguri de ulei de masline
- Prajeste bucatile de carne, la foc mare, timp de 5 minute, sau pana cand carnea isi schimba culoarea din roz in maroniu. Scoateti bucatile de carne pe o farfurie .
- Puneti inca o lingura de ulei de masline, daca este nevoie, si prajiti la foc mediu ceapa timp de 5 minute, sau pana cand se caramelizeaza.
- Puneti usturoiul si mai prajiti 1 minut. Turnati pasta de rosii si mai lasati 30 de secunde.
- Acum puneti putin stock de miel sau pui, amesteca bine pe fundul tigaii, pentru a dezlipi restul de bucati daca s-au lipit..
- Turnati usor si restul de stock si amestecati.
- Puneti inapoi bucatile de carne, morcovul, cartoful, rozmarin si cimbru.
- Acoperiti cu un capac si dati la cuptor pentru 1h si 45 minute.
- Cu putin timp inainte ca tocana sa fie gata, pregatiti galustele.
- Intr-un castron mediu puneti faina , sare si piper.
- Pune untul si amesteca bine cu mana. Adauga rozmarin, cimbru, patrunjel si 2 linguri de apa rece.
- Amesteca bine pentru a se forma o coca. Imparte coca in 8 bucati egale si formeaza galustele.
- Puneti galustele deasupra, in tigaia din cuptor, acoperiti cu capacul si mai lasati inca 20 de minute.
- Verificati daca galustele s-au facut, presarati patrunjel si sunteti gata de servit.
Tocanita de miel cu galuste la cuptor, pentru un pranz sau o cina satioasa plina de savoare si gust.
Sezonul rece se apropie si odata cu el ne schimbam si modul de a manca. In sezonul rece suntem mai sensibili la schimbarile de temperatura, la umezeala si frig, la raceli si alte afectiuni respiratorii.
Mineralele si vitaminele contribuie la intarirea imunitatii organismului ceea ce este foarte important pentru prevenirea imbolnavirii de raceala si gripa si alte boli in perioada rece, cand astfel de epidemii sunt frecvente. Ceea ce mancam poate reduce drumurile la farmacie.
Sistemul digestiv este mai activ ca niciodata, acesta avand nevoie de mai multa mancare pentru a mentine temperatura corpului optima. Așadar, e posibil ca iarna sa poftim la alimente mai satioase, dar si mai bogate in grasimi. Corpul tau iti cere in aceasta perioada mancaruri grase, ca sa faca fata frigului de afara. Grasimile au un rol termo-izolator, care il ajuta sa-si mentina temperatura la nivelul corect, dar si sa nu piarda energie.
Nu uita ca lactatele, fructele si legumele au un rol important si nu trebuie sa renuntam la ele.
Infuziile sau ceaiul, ca si condimentele, ajuta la mentinerea unei temperaturi corporale ridicate. Multe dintre aceste bauturi au componente care favorizeaza si potenteaza functionarea sistemului imunitar precum ceaiul verde, care, datorita inaltului continut de vitamina C, actioneaza ca antigripal natural.
Legumele si fructele protejeaza sistemul imunitar. Desi consumul lor nu garanteaza evitarea racelii, cresterea aportului de vitamina C contribuie la o stare de sanatate mai buna. Specialistii recomanda consumul fructelor si legumelor de sezon.