Tocanita de legume cu vita
Ingrediente
- 900 g carne de vita
- ulei
- sare si piper dupa gust
- 3 morcovi medii, feliati
- 1 ceapa mare tocata
- 3 frunze de telina cu tilpina, tocate
- 4 catei de usturoi pisati
- 10 ciuperci feliate
- 2 linguri de unt
- 2 linguri faina
- 235 ml vin rosu
- 235 ml pasta de rosii
- 2 linguri sos Worcestershire
- 940 ml stock de vita
- 1 lingurita paprika afumata
- 1/2 lingurita zahar
- 500 g cartofi mici, taiati in doua
- 100 g fasole verde
- 2 linguri patrunjel tocat
- condimente : coriandru, oregano, busuioc, cimbru, rozmarin.
Mod de preparare
- Taiati carnea de vita cubulete. Se condimenteaza bine cu sare.
- Incingeti cateva linguri de ulei intr-o tigaie si prajiti carnea 7-10 minute.
- Transferati carnea in oala pentru tocanita. Puneti o jumatate de cana de apa in tigaia unde ati prajit si transferati si aceasta zeama in oala.
- In aceeasi tigaie, puneti 1 lingura de ulei si prajiti ceapa, telina si morcovii. , 4-5 minute sau pana cand ceapa s-a caramelizat. Puneti usturoiul si mai prajiti 1 minut. Transfera legumele in oala cu carne.
- Topim acum untul in tigaie si prajim ciupercile 4-5 minute. Condimentam cu sare, adaugam faina si mai prajim 1 minut. Transferam ciupercile in oala.
- Tot in oala punem acum vinul, pasta de rosii, sosul Worcestershire, stock-ul de vita, condimentele si ierburile.
- Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. A coperiti cu un capac, dati in fiert la foc mare.
- Odata ce mancarea a inceput sa fiarba, se reduce focul si se lasa la fiert inca o ora, sau pana cand carnea s-a fiert foarte bine.
- Puneti cartofii si fasolea verde in oala. Daca folositi fasole proaspata, adaugati-o la 10 minute dupa ce ati pus cartofii.
- Lasati cartofii sa se fiarba cca 20 de minute, sau pana cand acestia s-au fiert complet. Se incearca cu furculita.
- Se presara cu patrunjel si sunteti gata de servit.
- Optional: pentru un gust si mai bogat, lasati la fiert inca o ora dupa ce ati pus cartofii.
Tocanita de legume cu vita. Este un preparat nelipsit de pe masa romanilor, plin de vitamine si minerale atat de necesare pentru sanatate.
Exista o infinitate de variante de tocanite pe care le putem prepara. Putem alege legumele preferate, carnea preferata, modul de preparare fiind acelasi. Sa nu mai vorbim ca tocanita la ceaun este o delicatesa! Asta pentru norocosii care au curte!
Reteta pe care v-am prezentat-o, tocanita de legume cu vita, este perfecta pentru orice sezon. Fiind foarte saraca in grasimi, aceasta se poate consuma fierbinte, calduta sau rece. Contine doza zilnica de legume, pe care trebuie sa le consumam. Stim cu totii ca legumele ne ajuta sa ne mentinem sanatatea pe termen lung. Se serveste cu ardei iute, paine sau si mai bine cu mamaliga.
Acest fel de mancare se prepara foarte des in perioada posturilor. Legumele au un gust delicios si fara carne, iar o detoxifiere este binevenita oricand pentru sanatatea noastra.
Faptul ca romanilor le place mancarea, nu mai este un secret pentru nimeni. Putem petrece ore in sir pentru a alege ingredientele necesare mancarurilor si pentru a le gati. La toate acestea, putem adauga faptul ca ne place sa fim gazde bune pentru cei care ne calca pragul. In plus, mancarea ne ajuta sa socializam.