Tocanita de cartofi cu vanat

230

Tocanita de cartofi cu vanat

Preparare20 mins
Timp de gătire1 hr
Timp total1 hr 20 mins
Fel de mâncare: fel principal
Cuvânt cheie: bait pentru carne de vanat, carne de caprioara, carne de cerb, carne de fazan, carne de mistret, carne de vanat, retete carne de vanat, tocana cu carne, tocana de cartofi, tocanita cu carne de vanat
Porţii: 4

Ingrediente

  • putin ulei
  • 1 lingura unt
  • 500 g carne de vanat (caprior, caprioara, cerb, mistret, iepure)
  • 200 g morcovi taiati rondele
  • 1 ceapa mare tocata
  • 3 catei usturoi zdrobiti
  • 2 linguri faina
  • cimbru
  • sare si piper dupa gust
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 250 g cartofi taiati cubulete
  • 1 l supa de vita sau apa
  • 355 ml bere nefiltrata (Guinness )

Mod de preparare

  • Intr-o oala pune uleiul si untul la incins. Oala trebuie sa fie una cu fundul gros, de fonta etc.
  • Prajeste carnea apoi scoate-o pe o farfurie si pastreaz-o la cald.
  • Adauga ceapa, usturoiul si morcovii si prajeste 7-8 minute.
  • Pune faina, cimbru, sare si piper si mai prajeste 2-3 minute.
  • Adauga pasta de rosii si amesteca.
  • Pune berea si amesteca. Las-o sa fiarba cateva minute.
  • Adauga cartofii, carnea si supa de vita.
  • Lasa sa fiarba 1 ora, amestecand ocazional.
  • Cand sosul s-a ingrosat, carnea este moale si cartofii sunt fierti, tocana este gata.
  • Pofta buna!

Tocanita de cartofi cu vanat, un preparat tare gustos. Carnea de vanat este asociata ideii de bucatarie gourmet si de fine dining.

Lumea prepară vânatul cam în două feluri: păsările se transformă în supă (fazan de ex.) iar iepurii, căprorii, cerbii sau mistreții ajung în sos vânătoresc sau tocanite.

Revenind la tocănița noastră, cerb sau căprioară trebuie spus că se face din căzături de carne, eventual din pulpă. În niciun caz nu nenorocim piesele scumpe (careu, fileuri – mușchiuleți) pentru o tocăniță! Sezonul de vânătoare pentru căprior este între 1 mai – 15 oct – în caz că vă întrebați.

Carnea de vânat este mai puțin fragedă decât a animalelor și păsărilor domestice, de aceea nu poate fi pregătită imediat după ce animalul a fost vânat. De la această regulă face excepție  prepelița, care se poate pregăti imediat după vânare. Prin urmare, prima operație de preparare a vânatului este maturarea.

Metoda simplă de maturare a cărnii de vânat constă în păstrarea vânatului, nejupuit sau în pene, în încăperi răcoroase, bine aerisite.

Temperatura este cea care influențează cel mai mult durata de maturare. Cu cât temperatura la care se păstrează vânatul este mai ridicată, cu atât timpul de maturare este mai scurt. În general, perioada necesară maturării este mai mare, pentru că fibrele musculare sunt mai tari. De aceea, pe lângă perioada de maturare este necesar și un timp suplimentar pentru fezandare. (Fezandarea este un proces de frăgezire a cărnii de vânat prin menținerea la o temperatură scăzută sau prin expunerea la vânt timp de câteva zile).

Timpul minim necesar pentru maturare variază de la 1-2 zile pentru iepurele tânăr, la 4-6 zile pentru cerb, urs sau cocoș de munte, cu o temperatură între 10-15 grade celsius.

Maturarea cărnii de vânat cu baiț (marinarea)

Dacă la prepararea cărnurilor de vânat nu se respectă timpul de maturare, vânatul nu va avea gustul său caracteristic special, iar preparatele vor fi lipsite de aromă și savoare. De aceea, în practică se folosește o metodă suplimentară de încurajare a maturării prin păstrarea cărnii în baiț.

Rețetele obișnuite de baiț conțin o soluție concentrată de oțet, la care se adaugă felurite zarzavaturi (morcov, pătrunjel, țelină, ceapă, usturoi, plus alte condimente cum ar fi cuișoarele, foile de dafin, sau piperul). În acest amestec se adaugă carnea și se păstrează 3-4 zile.

Vânatul de cerb, urs și mistreț, se frăgezește după ținerea în baiț (marinare). Păsările de baltă își pierd, după acest proces, mirosul de pește, iar cocoșelul de munte pe cel de rășină. În general, baițul se folosește cu 16-24 de ore înainte de prepararea cărnii.

Daca v-a placut reteta de astazi , tocanita de cartofi cu vanat,  aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close