Tocanita cu spanac

375

Tocanita de spanac

Preparare10 mins
Timp de gătire30 mins
Timp total40 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: fel principal, mancare de spanac, reteta romaneasca, spanac
Porţii: 4

Echipament

  • Blender

Ingrediente

  • 2 kg spanac proaspat
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri pasta de rosii
  • 2 cepe mici
  • 2 catei de usturoi

Mod de preparare

  • Pune o oala mare de apa la fiert si adauga un praf de sare în ea.
  • Intre timp, spala bine de tot spanacul si alege cu atentie frunzele. Taie tulpinile si arunca frunzele uscate. La final, mai spala frunzele de spanac inca o data.
  • Cand apa începe sa fiarba, adauga treptat frunzele de spanac in ea. La inceput nu va fi loc pentru toate, insa spanacul isi pierde mult din volum cand este gatit, asa ca se va face loc.
  • Cand ai toate frunzele de spanac in oala, mai lasa-le un minut sau doua.
  • Ia oala de pe foc si toarna toata compozitia din ea intr-o sita, deasupra chiuvetei. Dupa ce s-a scurs bine de apa, toarna spanacul pe un fund mare de tocat sau o farfurie lata.
  • Intr-o tigaie, pune la incins putin ulei. Cand incepe sa sfaraie, adauga ceapa pentru a o cali.
  • Cat se caleste ceapa, toaca bine spanacul sau da-l prin blender.
  • Cand ceapa se inmoaie, e momentul sa adaugi pasta de rosii. Amesteca bine, apoi adauga si spanacul.
  • Lasa pe foc înca vreo 10 minute. Aproape de final, adauga usturoiul pisat, sare si piper dupa gust.
  • Serveste spanacul cald, imediat ce l-ai gatit sau rece, a doua zi.
  • Pofta buna! 🙂

Tocanita cu spanac , o mancarica atat de simpla, de gustoasa si sanatoasa. Avem toate motivele sa-l introducem cat mai des in alimentatie.

Incearca reteta de tocanita cu spanac. O poti servi cu ou sau cubulete de branza.

Conform traditiei populare, spanacul este un aliment bogat in fier, care ne apara de anemie. Fierul este un micro nutrient vital pentru organismul uman, facand parte din compozitia hemului din hemoglobina si mioglobina, cu rol in transportul oxigenului la tesuturi.

In spanac gasim cantitati mari de vitamina A, vitamina K si folat. Vitamina A este importanta pentru vederea pe timpul noptii, dar si in cresterea si dezvoltarea celulara, reglarea functiilor sistemului imun si in reproducere. Sub denumirea de vitamina K sunt reunite mai multe substante cu proprietati asemanatoare, implicate in procesul de coagulare (6). Folatul (Vitamina B9) este implicată în sinteza ADN, metabolismul aminoacizilor, diviziunea celulară şi în maturarea celulelor roşii sanguine.

Poti sa savurezi spanacul in diferite moduri – pentru inceput in salate sau smoothie-uri! De asemenea merge extraordinar cu paste si este o garnitura delicioasa la peste sau cartofi.

Popeye Marinarul manca spanac verde pentru a-l face puternic . Dar nu recomandam deloc ”spanacul la conserva”, pentru ca aceasta leguma este de preferat sa se consume proaspata. Daca vrei beneficii optime din nutrientii spanacului, opteaza pentru leguma cruda sau putin data pe abur, pentru ca vitaminele se pierd la incalzire. Conform unui studiu suedez, nitratii din spanac ajuta la dezvoltarea musculara si oamenii care consuma mult spanac sau alte legume ce contin nitrati, si-au ajutat cu adevarat dezvoltarea musculara – deci Popeye Marinarul avea dreptate pana la urma!

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close