Tocana de legume si carnati

182

 

Tocana de legume si carnati

Preparare15 mins
Timp de gătire40 mins
Timp total55 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Italiana
Cuvânt cheie: carnati de porc, legume cu carnati, mancare simpla, reteta cina, reteta cu carnati, reteta pranz, reteta simpla, tocana cu carnati, tocana de legume, tocanita simpla
Porţii: 4

Ingrediente

  • 300 g ciuperci
  • 1 lingura ulei de masline
  • 8 carnati mici, de porc
  • 75 g felii bacon, taiat
  • 1 ceapa mare, tocata
  • 4 catei de usturoi, zdrobiti
  • 3 crengute rozmarin
  • 1 lingurita seminte de fenicul, zdrobite
  • 1/2 lingurita chillie
  • 125 ml vin rosu sec
  • 500 ml passata (sau bulion de rosii)
  • 150 ml stock de vita sau legume
  • 75 g rosii uscate in ulei, taiate
  • 2 frunze dafin
  • patunjel tocat

Mod de preparare

  • Intr-o oala incapatoare, incinge uleiul apoi prajeste carnatii.
  • Scoate carnatii, pastreaza-i la cald si prajeste si bacon-ul. Cand sunt gata, aseaza-l lanaga carnati, la cald.
  • Pune ceapa, usturoiul, rozmarinul, semintele de fenicul si boia, in oala si prajeste amestecand ocazional timp de 10-15 minute sau pana cand ceapa se caramelizeaza usor.
  • Adaugati ciupercile si mai lasati 3-4 minute, la foc iute.
  • Adauga vinul si lasa-l la fiert pana cand acesta se evapora aproape complet.
  • Pune bulionul de rosii, rosiile uscate, stock-ul de vita, frunzele de dafin, carnatii si bacon-ul. Alestecati bine.
  • Acoperiti si lasati la fiert 35-40 de minute, pana cand sosul scate.
  • Gustati si mai condimentati cu sare si piper daca este nevoie.
  • Opriti focul, mai lasati 5 minute acoperit, presarati patrunjel tocat si sunteti gata de servit.
  • Se serveste cu mamaliga sau paste.
  • Pofta buna!

Tocana de legume si carnati, un preparat bogat si satios, pentru mesele de pranz sau cina. Se pregateste in doar cativa pasi simpli.

Semintetele de fenicul, un condiment extrem de placut la gust care creste si la noi. Sunt un pic mai mari si poate fi neplacut sa le gasiti prin gura cand mestecati. De aceea va recomand pulberea care se obtine tot asa, rasnind semintele de fenicul in ransita (de condimente sau de cafea). Trebuie rasnit minim 1 minut. Pulberea se recomanda a fi pastrata intr-un borcanel/vas inchis cu capac, departe de razele solare. Rezista mult timp daca este pastrat astfel (cam un an). Se foloseste la mancaruri, supe si sosuri. Are un gust puternic aromat, nepicant, foarte placut si inviorator. Este un condiment bland, bun pentru toata lumea. Puteti gasi Fenicul la orice plafar sau punct naturist, la un pret mic. Nu am dat de Fenicul pe la hyper/super-marketuri.  A adauga o lingurita de fenicul macinat la supa aduce niste arome deosebite. Si in plus, sunt si foarte sanatoase.

Citeste mai mult despre aceasta planta aici! 

Ce este passata

Tocmai pentru ca este o reteta italiana, v-as recomanda sa puneti in loc de bulionul nostru din camara, bulionul lor, care se numeste passata.

Trebuie sa recunoastem ca italienii sunt autoritatea suprema mondiala in materie de conserve din rosii si ca toate sosurile si mancarurile preparate cu acestea au o savoare deosebita. Aceasta passata italiana este un suc gros de rosii, concentrat, preparat natural fara zahar sau sare, fara conservanti.  Bulionul de la noi este mult mai subtire decat passata italiana de rosii si, adeseori, contine sare, zahar plus anumite plante aromatice (frunze de telina, leustean). Passata se face 100% din rosii, fara alte adaosuri. Este cremoasa, mult mai groasa decat un suc de rosii si concentreaza gustul si aroma rosiilor de vara.

Pe scurt: rosiile se oparesc intregi, se scurg si se storc bine de zeama in exces (in carpe), abia apoi se proceseaza cu aparatul de separat pulpa de coji, se imbuteliaza si se sterilizeaza direct in sticle. NU exista acea etapa lunga si chinuitoare de fierbere a sucului de rosii in ceaun sau oala! NU trebuie amestecat cu orele in bulion!

Daca v-a placut reteta de astazi, Tocana de legume si carnati, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close