Toba de casa – reteta traditionala

290

 

Toba de casa - reteta traditionala

Fel de mâncare: aperitiv
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: ingrediente toba, mancare traditionala romaneasca, masa de Craciun, mezel romanesc, reteta toba pas cu pas, toba de casa

Ingrediente

  • 2 kg cap de porc
  • 500 g limba de porc
  • 750 g inima de porc
  • 250 g sorici
  • 150 g rinichi de porc
  • 1 ureche de porc
  • sare
  • piper
  • foi de dafin
  • boabe de mustar
  • coriandru
  • 1 stomac de porc sau intestin gros
  • usturoi

Mod de preparare

  • Stomacul de porc se spala bine de mai multe ori in apa rece si apoi se pune in otet cu o ceapa taiata marunt si se lasa peste noapte.
  • A doua zi o scoatem din otet, clatim si o frecam foarte bine cu putin malai si o radem cu grija folosind un cutit cu partea care nu taie, incercand sa indepartam si ultimele ramasite de impuritati de pe stomac. 
  • Inima, limba si rinichiul le fierbem separat jumate de ora la foc iute dupa care scurgem apa si le dam deoparte.
  • Punem la fiert, in aproximativ 4 lde apa, capul, soriciul si urechea. Puneti si cateva boabe de piper si foi de dafin.
  • Adaugam si organele fierte in prealabil si continuam fierberea pana cand se desprinde carnea de pe oase.
  • Cand sunt gata le scoatem sa se raceasca. 
  • Curatam pielita de pe limba, taiem totul bucatele iar soricul fasii.
  • Umplem stomacul de porc curatat si mai adaugam doua-trei polonice din zeama in care au fiert carnurile.
  • Legam bine la capete cu sfoara de bucatarie si apoi punem burta umpluta in zeama in care am fiert carnea si o lasam sa fiarba inca o ora la foc mediu.
  • O scoatem, o asezam la racit pe un fund de lemn iar deasupra punem un alt fund si o greutate care sa il preseze.
  • Lasam pana a doua zi cand o punem in frigider sau, daca avem posibilitatea, o putem chiar si afuma inainte.

Toba de casa – reteta traditionala. Unul dintre mezelurile nelipsite de pe mesele de Craciun ale romanilor. Preparata la origine in gospodariile de la tara, dupa taierea porcului, toba a devenit astazi un mezel cumparat din magazine.

Am descoperit inca din copilarie ca mezelul de casa nu se compara nici pe departe cu ceea ce gasesti in comert. Pe langa faptul ca poarta in el dulceata amintirilor din trecut, nu simti nici un gust de chimicale, este si nemaipomenit de gustos, mai ales atunci cand il savurezi alaturi de castraveciori sau gogosari murati.

Taierea porcului – o traditie romaneasca

Un obicei specific tarii noastre este ca fiecare familie sa taie un porc in preajma sarbatorilor de iarna, acest eveniment prefatand, de fapt, apropierea Craciunului.

Aceasta traditie transmisa din generatie in generatie isi are originea la vechile comunitati arhaice al caror aliment de baza, in perioada rece a anului, era carnea de porc.

Ceremonialul pregatirii mesei de Craciun incepe inca din ziua de Ignat, dedicata taierii porcului, prepararii si conservarii carnii. La romani, traditia cere ca purcelul sa se taie cu cateva zile inaintea Craciunului, mai precis de Ignat, pe 20 decembrie. In aceasta zi, oamenii nu au voie sa faca altceva in gospodarie decat sa taie si sa prepare porcul.

Dis-de-dimineata, dupa taierea porcului, femeile si barbatii incep transarea si pregatirea slaninii si a preparatelor din carne proaspata. Mezeluri : caltabosi, sangerete, carnati, toba, lebar, care se vor servi ca aperitiv in ziua de Craciun.

Gospodinele pun deoparte carnea pentru sarmale, cea pentru friptura, osanza pentru prajituri. Slanina se freaca cu sare, suncile se pun la marinat in saramura, iar picioarele si capatana porcului se pastreaza la rece, pentru prepararea raciturilor. Retetele difera de la o zona la alta, de la o gospodarie la alta. In unele gospodarii, o buna parte din carne se prajeste, se sareaza si se pastreaza in untura topita. Gospodinele trebuie sa pregateasca din timp sarmalele, care nu se servesc niciodata in ziua in care au fost fierte.

Din carnea si organele de porc se prepara bunatati proaspete pentru Craciun sau preparate conservate pentru o perioada mai lunga. Nu exista retete consacrate pentru carnati, toba de casa, sunci,caltabosi, …, ci mai degraba cate gospodine atatea retete.

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close