Tiramisu clasic

395

Tiramisu clasic

Timp de gătire20 mins
La frigider8 hrs
Timp total8 hrs 20 mins
Fel de mâncare: desert
Bucătaria: Italiana
Cuvânt cheie: desert cu cafea, desert rapid, fara frisca, mascarpone, reteta ieftina, tiramisu clasic
Porţii: 6

Ingrediente

  • 500 g mascarpone
  • 300 g piscoturi
  • 4-5 oua
  • 100 g zahar
  • 500 ml cafea
  • cacao pentru pudrat

Mod de preparare

  • Punem ouale impreuna cu zaharul si le batem pe bain marie pana se ingroasa. Fundul castronului nu trebuie sa atinga apa
  • Punem mascarponele intr-un castron si il amestecam usor, ca sa fie mai cremos
  • Adaugam treptat crema de oua, peste mascarpone, pana o incorporam pe toata.
  • Crema trebuie sa fie lejera, usor tartinabila. Daca este prea tare adaugam cateva linguri de lapte, astfel incat sa obtinem o crema omogena si fina. Eu am pus aproape 50 de ml.
  • Intindem jumatate din piscoturi inmuiate in cafea, jumatate din crema, restul piscoturilor inmuiate in cafea si cea de-a doua jumatate de crema.
  • Pudram cu cacao si dam la frigider cel putin 8 ore.
  • Pofta buna!

 

Tiramisu este o prajitura autentic italiana.

Originile sunt inca subiect de controversa intre cateva regiuni din Italia.

Unii pretind ca au inventat prajitura in secolul al XVI-lea. Mai mult sau mai putin din intamplare cu ocazia vizitei unui important duce in Siena, orasul principal al regiunii Toscana. Venetienii, la randul lor, spun ca prajitura a fost creata la mijlocul Renasterii, pentru curtezane, si ca desertul avea proprietati afrodisiace. Prajitura se numea “Bagatela Toscana”. Denumirea i-a fost schimbata in “Tiramisu”, care inseamna, in italiana ,“Ridica-ma”, nume atribuit probabil datorita proprietatilor lui afrodisiace.

Reteta veche continea branza de capra, un afrodisiac recunoscut si esenta tare de cafea.
O alta versiune, din Lombardia. Se spune ca a aparut din grija unui patiser zgarcit, care a combinat resturi de biscuit cu resturi de crema, doar ca sa nu le arunce la gunoi.

Istoricii si gastronomii au incercat sa stabileasca, cat mai precis, cand si unde a fost creata reteta. Meritul revine cu certitudine Italiei si este prima prajitura pentru prepararea careia s-a folosit crema de branza si cafea, impreuna cu biscuitii moi.

Ramane un desert delicios, inconfundabil datorita aromei sale de cafea, a cremei mascarpone folosita la prepararea lui si a blatului din piscoturi. Cremos si foarte usor de preparat, o prajitura cu adevarat irezistibila.

Exista foarte multe retete de tiramisu. Oricat de iscusit este bucatarul,  incercati macar o data, un tiramisu facut de un italian. Sa vedeti atunci cum papilele gustative o iau putin razna si deveniti dependent de aceasta minunatie dulce!

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close