Tiramisu clasic
Ingrediente
- 500 g mascarpone
- 300 g piscoturi
- 4-5 oua
- 100 g zahar
- 500 ml cafea
- cacao pentru pudrat
Mod de preparare
- Punem ouale impreuna cu zaharul si le batem pe bain marie pana se ingroasa. Fundul castronului nu trebuie sa atinga apa
- Punem mascarponele intr-un castron si il amestecam usor, ca sa fie mai cremos
- Adaugam treptat crema de oua, peste mascarpone, pana o incorporam pe toata.
- Crema trebuie sa fie lejera, usor tartinabila. Daca este prea tare adaugam cateva linguri de lapte, astfel incat sa obtinem o crema omogena si fina. Eu am pus aproape 50 de ml.
- Intindem jumatate din piscoturi inmuiate in cafea, jumatate din crema, restul piscoturilor inmuiate in cafea si cea de-a doua jumatate de crema.
- Pudram cu cacao si dam la frigider cel putin 8 ore.
- Pofta buna!
Tiramisu este o prajitura autentic italiana.
Originile sunt inca subiect de controversa intre cateva regiuni din Italia.
Unii pretind ca au inventat prajitura in secolul al XVI-lea. Mai mult sau mai putin din intamplare cu ocazia vizitei unui important duce in Siena, orasul principal al regiunii Toscana. Venetienii, la randul lor, spun ca prajitura a fost creata la mijlocul Renasterii, pentru curtezane, si ca desertul avea proprietati afrodisiace. Prajitura se numea “Bagatela Toscana”. Denumirea i-a fost schimbata in “Tiramisu”, care inseamna, in italiana ,“Ridica-ma”, nume atribuit probabil datorita proprietatilor lui afrodisiace.
Reteta veche continea branza de capra, un afrodisiac recunoscut si esenta tare de cafea.
O alta versiune, din Lombardia. Se spune ca a aparut din grija unui patiser zgarcit, care a combinat resturi de biscuit cu resturi de crema, doar ca sa nu le arunce la gunoi.
Istoricii si gastronomii au incercat sa stabileasca, cat mai precis, cand si unde a fost creata reteta. Meritul revine cu certitudine Italiei si este prima prajitura pentru prepararea careia s-a folosit crema de branza si cafea, impreuna cu biscuitii moi.
Ramane un desert delicios, inconfundabil datorita aromei sale de cafea, a cremei mascarpone folosita la prepararea lui si a blatului din piscoturi. Cremos si foarte usor de preparat, o prajitura cu adevarat irezistibila.
Exista foarte multe retete de tiramisu. Oricat de iscusit este bucatarul, incercati macar o data, un tiramisu facut de un italian. Sa vedeti atunci cum papilele gustative o iau putin razna si deveniti dependent de aceasta minunatie dulce!