Tipuri de carne si alimentatia sanatoasa

442

Tipuri de carne si alimentatia sanatoasa – ce tipuri de carne sa alegem si cand sa o consumam?

Importanta carnii pentru buna functionare a organismului nu poate fi contestata, datorita conţinutului crescut de proteine de calitate superioara si de substante minerale, dar exista o limita a cantittaii zilnice recomandate consumului.
• Carne de peste:

Importanta carnii pentru buna functionare a organismului nu poate fi contestata, datorita conţinutului crescut de proteine de calitate superioara si de substante minerale, dar exista o limita a cantittaii zilnice recomandate consumului.

intre 80 si 250 calorii in functie de specie.
O bucata de peste corect preparata poate fi la fel de satisfacatoare ca o friptura mare. In plus, o varietate de pesti (de obicei somon si ton) sunt bogati in acizi grasi omega-3, care ajuta la reducerea ratei de imbolnavire a inimii.
Unele studii sugereaza ca pestele slab, cum ar fi codul, nu ofera aceleasi beneficii pentru sanatate la fel ca pestii grasi. Aceleasi studii au constat ca persoanele care mananca multa carne de peste sunt mai putin susceptibile sa dezvole cancer de colon. Dar atentie: tonul, poate contine niveluri ridicate de mercur, substanta extrem de periculoasa pentru organismul dvs.

Cata carne de peste este recomandat sa consumati? Depinde. Evitati pe cat posibil pestii carnivori mari – ton, peste-spada si rechin. Nivelurile de mercur din carnea de peste variaza; verficati care sunt pestii care contin cele mai mari niveluri de mercur pentru a evita consumul acestora.

• Carne de vanat:

120 Kcal si 2,4 g de grasime la 100 g de carne de vanat

Carnea de vanat este cea mai sanatoasa alegere pentru iubitorii de carne rosie si pentru cei care apreciaza carnea in general.

• Carne de pui:

126kcal si 2 g de grasime la 100 g de piept de pui fara pieleCarnea alba este mult mai sanataosa decat cea rosie – un fapt cunoscut. Ca atare, carnea de pui (nu cea prajita), este o

alternativa excelenta la carnea rosie. Este saraca in grasimi – daca este curatata de piele – si destul de gustoasa daca este preparata in mod corect. Carnea de pui este o sursa importanta de proteine.

Exista intodeauna riscul de infectie cu E. coli atunci cand consumati carne de pui. Asigurati-va ca gatiti la o temperatura de cel putin 75 de grade C pentru a elimina pericolul. De asemenea, carnea de pui arsa poate contine unele substante chimice cauzatoare de cancer, cum ar fi aminele heterociclice, este deci indicat, sa se limiteze consumul de carne de pui bine facuta.

• Carne de rata:

 

136Kcal 11,2 g de grasime la 100 g de carne de rata

Carne grasa, cu continut ridicat de grasimi saturate, dar care contine de asemenea, doze importante de substante benefice sanatatii cum ar fi zinc, fier si vitamina B.

• Carne de curcan: 

160kcal si 8 g de grasime la 100 g de carne de curcan
Carnea de curcan domestic este o sursa importanta de proteine si este considerate una dintre cele mai sanatoase.

Carnea de curcan este mai aromata decat carnea de pui. Acest tip de carne are un continut scazut de grasimi: o portie de aproximativ 150 g de carne de curcan fara piele contine circa 11 g de grasime.

Exista o credinta populara ca aceasta carne va face somnorosi si chiar asa este; acest lucru se datoreaza unui aminoacid soporific numit triptofan, dar care nu este suficient de puternic astfel incat sa va adoarma.

• Carne de porc:

164.7kcal si 7.5g de grasime la 100 g de carne de porc slaba.
Pentru mult timp, cotletul de porc era pe primul loc in lista medicilor ca fiind nociva pentru organism. Astzi insa, carnea de porc este „considerata”, alt fel de carne alba – atunci cand este consumata in cantitati rezonabile (200 g), un cotlet de porc poate fi destul de bun pentru dvs.

Daca preferati cotletul de porc, alegeti-l pe cel fara grasime. Un cotlet de porc de dimensiuni normale, curatat de grasime, contine aproximativ 17 g de grasimi.
Atentie insa, unele produse din carne de porc precum mezelurile, contin nitrati si nitriti cat si conservanti, substante ce au fost asociate cu aparitia cancerului.

• Carne de miel: 

 

200 calorii si 12,3 g de grasimi la 100 g de carne de miel slaba

Mielul are reputatia ca fiind nesanoatos, carnea fiind una relativ grasa. Insa, datorita sacrificarii la putin timp dupa nastere, carnea de miel este considerata totusi, ca fiind buna pentru consum si cu un gust apreciat de cei care o mananca.

Consum cu moderatie

Omul este carnivor, iar multe dintre problemele de sanatate si grijile care au de-a face cu carnea sunt create chiar de om, dar daca urmati alegerile ecologice va putei bucura de carne oricand si in conditii bune de sanatate.

Este adevarat ca puteti avea probleme de sanatate atunci cand cosumati prea mult dintr-un produs considerat perfect sanatos. Moderati consumul general de carne si grasime, si veti ramane sanatosi. Ca o regula generala, majoritatea nutritionistilor sugereaza ca o portie de carne ar trebui sa fie aproximativ de marimea unei palme. Pare prea putin, dar este cantitatea recomandata de specialisti pentru o viata sanatoasa.

Asigurati-va de asemenea, ca urmati o dieta echilibrata care contine multime de fructe si legume.

 

 

 

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close