Terina de foie gras

215

Terina de foie gras este o specialitate culinară frantuzească, care constă într-o pastă fină și cremoasă, preparată din ficatul gras de rață sau gâscă, de obicei condimentată și servită pe felii de pâine prăjită sau crackers. Termenul „foie gras” înseamnă „ficat gras” în limba franceză. Obținerea acestei delicatese este controversată deoarece implică alimentarea forțată a animalelor pentru a crește dimensiunea ficatului.

Nu se poate identifica în mod concret cine a inventat reteta de terrina de foie gras. Foie gras a fost consumat de secole în Franța și în alte țări din Europa. Adevenit populară în secolul al XIX-lea. Este posibil ca mai mulți bucătari și gospodine să fi contribuit la dezvoltarea acestei rețete de-a lungul timpului.

Terina de foie gras este un preparat culinar de lux. Este apreciat atât pentru gustul său rafinat, cât și pentru aspectul său delicat și sofisticat. Această delicatesă este obținută din ficatul gras de gâscă sau de rață. Este gătit lent într-un amestec de vin, condimente și alte ingrediente secrete.

Terina de foie gras este un preparat traditional din bucătaria franceză, dar a devenit tot mai popular și în alte țări, în special în Europa și America de Nord. Este un aperitiv ideal pentru o cină elegantă sau o ocazie specială, deoarece are un gust delicat și subtil, dar care va fi pe gustul tuturor.

Unii bucătari preferă să servească terrina de foie gras cu o garnitură din fructe uscate sau dulciuri, iar alții preferă să o servească cu pâine prăjită sau biscuiți crocanți. Indiferent de alegerea ta, acest preparat ti se va parea o adevarata descoperire culinara.

Terina de foie gras

Preparare1 hour
Timp de gătire1 hour
Timp total2 hours
Fel de mâncare: aperitiv
Bucătaria: frantuzeasca
Cuvânt cheie: Amuse-bouche gourmet, aperitiv rafinat, bucătărie franceză tradițională, Cărnuri fine, cum facem foie gras tartinabil, delicatesă culinară, ficat gras de gasca, ficat gras de rata, Gătit la sous vide, Ingrediente terina de foie gras, Preparare terrină de foie gras, preparat luxos, Rețetă de terrină de foie gras, reteta terina de foie gras, Terrina de foie gras
Porţii: 4

Ingrediente

  • 500g ficat de gâscă sau rață
  • 250 ml vin dulce
  • 1 linguriță sare de mare
  • 1 linguriță zahăr
  • 1/4 linguriță cuișoare mărunțite
  • 1/4 linguriță nucșoară măcinată
  • 1/4 linguriță piper negru măcinat
  • 1/2 cană de smântână grasă
  • 1/2 cană de lapte integral
  • 1/2 ceapă mică, tăiată mărunt
  • 3 căței de usturoi, mărunțiți
  • 2 lingurițe cognac sau brandy
  • 2 lingurițe de unt nesărat

Mod de preparare

  • Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius.
  • Puneți ficatul într-un bol și adăugați vinul, sarea, zahărul, cuișoarele, nucșoara și piperul.
  • Lăsați să se macereze timp de aproximativ o oră.
  • Încălziți untul într-o tigaie și adăugați ceapa și usturoiul. Amestecați și gătiți până când ceapa devine moale.
  • Adăugați cognac-ul sau brandy și amestecați până se evaporă alcoolul.
  • Tăiați ficatul în bucăți mai mici și puneți-l împreună cu amestecul de ceapă într-un blender. Piseazăți până devine o pastă fină.
  • Adăugați smântâna și laptele și amestecați până când totul este bine combinat.
  • Puneți amestecul într-o tavă de terină și acoperiți cu o folie de aluminiu.
  • Așezați tava într-un vas mai mare și umpleți-l cu apă până la jumătatea terinei.
  • Coaceți timp de aproximativ o oră sau până când terrina este fermă când este apăsată ușor cu degetul.
  • Scoateți terrina din cuptor și lasăți-o să se răcească la temperatura camerei.
  • După răcire, puneți terina la frigider timp de cel puțin 6 ore, preferabil peste noapte.
  • Serviți terina cu pâine prăjită, unt și gem de fructe. Poftă bună!

Daca v-a placut reteta de astazi , Terina de foie gras,  aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close