Tataki de ton. Cum se prajeste tonul

85

 

Tataki de ton. Cum se prajeste tonul

Preparare5 mins
Timp de gătire2 mins
Timp total7 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Japoneza
Cuvânt cheie: cum se prajeste tonul, tataki de ton, ton in crusta de mac, ton in crusta de susan, ton la tigaie
Porţii: 2

Ingrediente

  • 2 buc ton (la temperatura camerei)
  • 2 linguri ulei de susan
  • amestec de seminte (susan alb/negru, mac)
  • sos de soia pentru servit
  • wasabi pentru servit

Mod de preparare

  • Taiati tonul batoane.
  • Intr-o farfurie puneti semintele si amestecati-le.
  • Dati batoanele de ton prin seminte. Acopriti bine pe toate partile, inclusiv pe laterale.
  • Puneti la încins puțin ulei într-o tigaie antiaderentă. Acesta trebuie să fie bine încins dar să nu fumege. 
  • Setati focul la mediu si prajiti bucatile de ton pe rand, cate 20 de secunde pe fiecare parte si cate 10 secunde pe laterale.  Dacă lucrați cu bucăți mai groase atunci puteți prelungi timpul de prăjire la 30-35 de secunde/fiecare parte.
  • Aveti grija sa nu ardeti crusta. Intoarceti tonul cu spatula si nu-l intepati cu furculita.
  • Odata prajit, tonul se lasa la odihnit 1 minut inainte de servire.
  • Se serveste cat este cald, cu pasta de wasabi, sos de susan si salata de rucola.
  • Pofta buna!

Tataki de ton. Cum se prajeste tonul corect la tigaie. Bucătăria japoneză folosește din plin această carne fină și roșie. preparare lui este foarte simplă iar ingredientele sunt puține însă de calitate. Tataki este un termen care definește 2 metode japoneze. Una este prăjirea rapidă a cărnii în tigaie astfel încât să se formeze o crustă subțire iar mijlocul să rămână crud. Se face tataki de pește (ton, somon) sau de vită. A doua se referă la tocarea cărnii crude de pește și marinarea/asezonarea ei.

Carnea de ton este de o finețe rară! Nu are deloc miros de pește iar structura ei compactă amintește de cea a unui steak de vită. Frăgezimea este incredibilă dar doar dacă nu prăjim sau gătim tonul în exces. În general tonul se consumă crud sau foarte puțin prăjit la tigaie. Este foarte important ca mijlocul lui să rămână roșu, crud! Cu cât îl gătim mai mult cu atât carnea se va albi și va deveni cauciucată (ca o gumă de șters). Tataki de ton în crustă de semințe se prăjește rapid în tigaie, timp de câteva secunde pe fiecare față.

Daca v-a placut reteta de astazi, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close