Tartiflette- cartofi cu bacon si branza la cuptor

756

 

Tartiflette- cartofi cu bacon si branza la cuptor

Preparare30 minutes
Timp de gătire20 minutes
Timp total50 minutes
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: frantuzeasca
Cuvânt cheie: bacon, branza reblochon, cartofi frantuzesti, cartofi gratinati, cartofi la cuptor, reteta frantuzeasca, tartiflette
Porţii: 4

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

  • 1 kg cartofi
  • 250 g bacon, la caserola, taiat cubulete
  • 2 cepe shallot
  • 1 catel de usturoi
  • 100 ml vin alb
  • 200 ml smantana lichida
  •  sare si piper dupa gust
  • 1 roata branza Reblochon, feliata, aprox. 450 g

Mod de preparare

  • Incingeti cuptorul la 200 de grade Celsius.
  • Puneti o oala cu apa si sare la fiert. Curatati cartofii de coaja si cand apa da in clocot, fierbeti-i timp de 10 minute.
  • Cand timpul a trecut, se scot si se lasa la scurs
  • Intre timp, puneti o tigaie la incins s prajiti cubuletele de bacon, ceapa tocata si usturoiul pentru 4-5 minute.
  • Se toarna in tigaie vinul si se lasa la fiert pana cand acesta se evapora aproape complet.
  • Cartofii se feliaza.
  • Intr-o tava de cuptor, puneti un rand de cartofi, un rand de ceapa cu bacon, condimentati cu sare si piper, inca un rand de cartofi, turnati smantana lichida, iar deasupra asezati feliile de Reblochon.
  • Se da la cuptor 10-15 minute sau pana cand branza s-a topit si a inceput sa se maroneasca usor.
  • Pofta buna!

Tartiflette este o reteta frantuzeasca, mai exact din regiunea Haute Savoie,  cu bacon, cartofi, ceapa si branza Reblochon la cuptor. Satioasa, usor de preparat perfecta pentru zilele in care nu ai foarte mult timp de petrecut in bucatarie.

Odata cu aceasta reteta, am aflat si o legenda simpatica despre asocierea branzei Reblochon si tartiflette.

Ca sa-i traga in piept pe colectorii de taxe, țaranii din zona mulgeau (blocher) vacile doar partial. Astfel declarau o productie mai mica. Ajunsi acasa, la adapostul grajdului si intunericului, le mai mulgeau o data (re-blocher), obtinand un lapte mult mai gras, de calitate superioara. Iar branza obtinuta din acest lapte a primit, numele de reblochon.

Din cauza acestei modalitati de obtinere, a fost cunoscuta, pana pe la inceputul secolului trecut, ca „branza de contrabanda“. Asta nu i-a impiedicat insa pe producatorii ei sa fie primii care sa solicite si sa obtina, in 1958, denumirea de origine controlata pentru produsul lor „infractional“.

Urmasii acelor producatori au avut o idee foarte buna, in anii ’80. Au luat o reteta straveche (péla), au botezat-o cu un nume care sa sune vechi si autentic (cartofii se cheamau tartifle in varianta vorbita pe vremuri in Savoie). Au introdus-o in meniurile restaurantelor din statiunile de ski din regiune (Chamonix, Megève etc.).  Savoiarzii n-auzisera de tartiflette, dar initiativa a fost o reusita. Reblochon-ul a ajuns sa fie asociat cu aceasta specialitate si sa se vanda in cantitati mai mari.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close