Tarta tropeziana. Tarte tropezienne
Ingrediente
Pentru blat
- 150 g faina cernuta
- 30 g zahar
- 2,5 g drojdie uscata
- un praf de sare
- 2 oua la temperatura camerei
- 15 ml apa
- coaja rasa de la o jumatate de lamaie
- 30 g unt moale, nesarat
Crema de patiserie
- 55 g zahar
- 30 g amidon
- 15 g faina
- 2 oua
- 310 ml lapte fierbinte
- 1 pastaie de vanilie
- 30 g unt
- coaja rasa de la o jumatate de portocala
Pentru uns si decor
- 1 ou tatut
- 15 ml lapte sau smantana lichida
- 30 g perle de zahar
Mod de preparare
- Mai intai preparati blatul. Atasati carligul de framantare la robotul de bucatarie.
- In bolul robotului puneti faina, zaharul, sarea si drojdia. Amestecati.
- Incepeti sa framantati si adaugati ouale, coaja de lamaie si apa. Framantati pana cand aluatul se formeaza.
- Adaugati untul si mai framantati 5 minute. Veti obtine un aluat moale si foarte lipicios.
- Ungeti un castron la interior cu putin ulei si asezati aluatul. Acoperiti cu folie alimetara si lasati la crescut 1h sau pana cand isi dubleaza volumul.
- Intre timp pregatiti crema de patiserie. Intr-o oala amestecati zaharul, faina si amidonul .
- Adaugati ouale si amestecati bine. Puneti acum si laptele cu pastaia de vanilie.
- Puneti acum oala la foc mediu spre mare si amestecati constant cu un tel pana cand crema se ingroasa.
- Indepartati oala de pe foc, puneti untul si coaja de portocala. Amestecati. Daca in crema s-au format cocoloase, trceti-o printr-o sita.
- Lasati crema sa se raceasca, acoperiti-o cu folie si dati-o la frigider pentru 2 ore sau la congelator pentru 30 min, daca va grabiti sa terminati desertul. Inainte de utilizare amestecati cu o spatula in crema, pentru a-i reda elasticitatea.
- Pregatiti o tava rotunda ( 20 cm diametru) pentru coacerea blatului. Ungeti tava la unterior cu unt, asezati hartie de copt la fund si ungeti-o si pe aceasta cu unt.
- Pregatiti blatul de lucru cu faina. Framantati 1 minut aluatul si dati-i o forma rotunda.
- Cu ajutorul unui sucitor, intindeti usor aluatul. Acesta trebuie sa aiba tot 20 cm diametru, sau dimensiunea tavii.
- Asezati aluatul in tava, acoperiti si mai lasati la crescut inca 1 ora.
- Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Intr-un castron mic, bate usor oul cu lapte sau smantana lichida.
- Unge cu acest mix sprafata blatului, apoi presara perle de zahar.
- Dati la cuptor pentru 25 de minute sau pana cand blatul s-a copt la interior si este frumos bronzat la exterior.
- Cand este gata, se lasa la racit complet, inainte de a-l taia.
- Folositi-va de un cutit foarte bine ascutit si taiati la mijloc, pe orizontala, blatul.
- Umpleti blatul cu crema de patiserie.
- Pofta buna!
Tarta tropeziana sau Tarte tropezienne in limba franceza, este un desert delicios, o briosa mare umpluta cu crema.
Actrița Brigitte Bardot a descoperit plăcinta tropeziană la începutul anilor 1950, în timpul unei filmări pe Côte d’Azur. Creată de un bucătar de patiserie de origine poloneză, Alexandre Micka, acest desert este un aluat de brioșă, tăiată la jumătate și umpluta cu un amestec de cremă de patiserie și crema de unt. Versiunea noastră are o cremă de patiserie delicios parfumată cu coaja de portocală. Se așează între cele două bucăți de brioșă atunci când este rece, astfel încât să nu curgă pe lateral. Suprafaţa brioşei este acoperită de granule de zahăr.
Alexandre Micka a preluat de la bunica lui din Polonia reteta şi a adus-o în Franţa unde a avut un succes enorm. Această tartă este faimoasă şi astăzi şi o găsim în orice patiserie din Franţa şi nu numai.
Aceasta tarta tropeziana face parte din lista deserturilor frantuzesti pe care trebuie sa le incerci macar o data.
Fie ca ne place sau nu, trebuie sa recunoastem ca francezii au o gastronomie de invidiat. Meseria de boulanger face parte din breasla artizanilor si este foarte raspandita in Franta iar, daca ajungeti pe acolo e „musai” sa savurati una dintre prajiturile specifice:
Crème brulée, cunoscuta la noi drept crema de zahar ars, ofera un contrast delicios papilelor gustative prin crema fina din galbenusuri cu lapte si crusta caramelizata din zahar ars. O bunatate in fiecare lingurita!
Macarons. Francezii nu il numesc desert, ci mai degraba“un ceva dulce” de care te bucuri la o cafea, sau la un ceai. Avand la baza faina de migdale, zahar pudra si albusuri de ou, les macarons se pare ca isi au originea in Italia, regina Catherina de Medici fiind cea care ar fi adus de la Florenta. Cu toate acestea macaronul ramane astazi un produs de referinta in patiseria frantuzeasca.
Eclerul apare, in forma sa actuala umplut cu crema de vanilie, ciocolata, cafea, frisca si glazurat, spre 1850 la Lyon. Se pare totusi ca la origine ar avea o prajitura numita Duchesse care era o prajitura trasa prin migdale si zahar.
Profiterol sau choux a la creme cum i se mai spune, un desert elegant si delicat, specific bucatariei franceze. Umplute cu frisca si scufundate in ciocolata.
Crema de patiserie
Cu aroma de vanilie, perfecta pentru orice umplutura a prajiturilor, rulourilor sau torturilor. Este o crema frantuzeasca care se face de secole si constituie baza mai multor creme. Crema de vanilie este cunoscuta ca si creme patissiere sau crema pasticcera. Toate denumesc acelasi lucru. Este o crema ieftina, rapida si usor de preparat. La noi se mai numeste (impropriu) si budinca de vanilie – desi nu are nimic de-a face cu o budinca.
Clatite frantuzesti Suzette in sos de portocale sau acele clatite care au fascinat toti bucatarii de-a lungul timpului.
Madeleines frantuzesti. Sunt o multime de retete, peste tot, pentru toate gusturile.
Savarina este pentru multi dintre noi, regina prajiturilor. Cand si cand, ni se face dor de ele, intr-un fel inexplicabil si irezistibil.
Moelleux au chocolat sau lava cake asa cum este cunoascuta, este regina prajiturilor in ultimii ani.
Biscuiti sable , sunt deliciosi, usor de pregatit, cu povesti si istorie in spate, ca orice reteta ce provine din cartile de bucate frantuzesti.
Conform Wikipedia, biscuitii sable au fost pregatiti prima oara in vestul Frantei, in Sable-sur-Sarthe. Se spune ca in anul 1670 Marchizul de Sables a dus la curtea Regelui Louis al XIV-lea niste biscuiti rotunzi.
Daca v-a placut reteta de astazi, tarta tropeziana, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.